Najnovije

Rumunija želi Pontu!

BUKUREŠT - Premijer Rumunije Viktor Ponta pobednik je prvog kruga predsedničkih izbora u kojem je dobio više glasova od svog najvećeg rivala, kandidata Hrišćanskoliberalne partije Klausa Joanisa, pokazali su prvi rezultati glasanja.
Viktor Ponta (Foto:novini.bg)

Viktor Ponta (Foto:novini.bg)

Ponta je, prema tim rezultatima, osvojio između 38,2 i 41,5 odsto glasova, dok je Joanisu pripalo između 31,2 odsto i 32,1 odsto glasova. Joanis je potomak nemačke manjine i aktuelni popularni gradonačelnik Sibiua, grada u Transilvaniji, prenose agencije. Ponta i Joanis će se najverovatnije naći u drugom krugu izbora za predsednika, koji će biti održan 16. novembra, preneli su mediji. Na predsedničkim izborima u Rumuniji učestvovalo je 14 kandidata. Ponta (42), lider vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD) je i prema ranijim anketama bio u priličnom vođstvu u odnosu na ostalih 13 kandidata.
Pročitajte još:Britanski poslanik traži nezavisnu istragu EULEKS-a
Izbori se smatraju ključnim testom za Rumuniju koja, nakon dvogodišnje parališuće kohabitacije između političkih protivnika Ponte i Baseskua, mora što pre da sprovede reforme, naročito u javnoj administraciji. Novog predsednika Rumunije očekuju brojni izazovi, pre svega na polju ekonomije koja je u recesiji i u borbi protiv široko rasprostranjene korupcije, ocenjuju analitičari. Predizbornu kampanju obeležile su brojne krivične prijave, uzajamna optuživanja i najave korupcionaških istraga protiv mnogih saradnika premijera Ponte. Iako premijer ima izvršna ovlašćenja, predsednik imenuje premijera, sudije, tužioce, šefove obaveštajnih službi i može da zaustavi vladine predloge. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA