Najnovije

Rusija je suviše velika da bi je EU ignorisala!

BRATISLAVA- Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je da je Rusija suviše veliki globalni igrač da bi Evropska unija mogla da je ignoriše i da Evropa mora takođe da potraži gde je ona pogrešila u potezima prema Rusiji.
Foto: dairyreport.com

Foto: dairyreport.com

Nije dovoljno uperiti prst u Rusiju. Dajmo, kažimo šta smo mi uradili loše, a moglo je drugačije. To što je za Rusiju bio politički proces za nas su bile birokratske vežbe", kazao je danas Lajčak slovačkoj agenciji TASR. Slovački ministar ocenio je da su odnosi Brisela i Moskve sada najgori od kraja hladnog rata i da je greška EU to što nije shvatila političku dimenziju situacije oko Ukrajine i nije bila u stanju da na nju adekvatno reaguje. - Unija nije prihvatala signale da je Moskva uznemirena približavanjem zemalja Istočnog partnerstva Uniji i da potpisivanje sporazuma o pridruživanju tumači kao pretnju, rekao je Lajčak. Takođe, kao pogrešan korak Brisela, Lajčak vidi to što nije potpisan sporazum o pridruživanju u vreme kada je za to bio spreman tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, nego je Brisel postavio uslov da bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko bude puštena iz zatvora. - Time smo sudbinu jedne osobe uzdigli iznad sudbine cele zemlje i to nam se kasnije osvetilo, rekao je Lajčak. Miroslav Lajčak upozorio je da ne postoji nikakav ugovorni okvir saradnje sa Rusijom koji bi obuhvatio svu kompleksnost sadašnjih odnosa EU-Rusija, izuzev starog sporazuma iz 1997. godine u kome Rusija, kao i u ostalim dokumentima figurira kao strateški partner EU, iako to realno nije.
Pročitajte još:

SAD šalju u svet 500 američkih vojnih obaveštajaca!

(VIDEO) Šta se to sprema u Donjecku? Grad pretvoren u tvrđavu

- Rusija je suviše velika da bi EU mogla da je ignoriše. Ona je globalni igrač i stalni član Saveta bezbednosti, učestvuje u rešavanju niza međunarodnih problema kao što su Avganistan, terorizam, Iran, razoružanje. To ne može da se baci preko palube, kazao je slovački ministar spoljnih poslova agenciji TASR. Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA