Najnovije

Han se preko Tvitera radovao dolasku u Beograd

BEOGRAD - Komesar EU za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han boravi danas u Beogradu, a po dolasku, putem Tvitera poručio je da želi da podrži put Srbije ka Evropskoj uniji.
EU (Foto: Novorosinform)

EU (Foto: Novorosinform)

"Pozdrav Beogradu. Srećan sam što je Srbija prva koju posećujem na novoj funkciji. Želim da podržim put Srbije ka EU", napisao je on. Han se sastao premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a posle sastanka obratiće se medijima. Han je prethodno razgovarao sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem. Kako je najavljeno, Hana će danas primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i šef diplomatije Ivica Dačić. Han je u intervjuu za "Blic" rekao da je od suštinskog značaja da Srbija ostane iskreno posvećena sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom, kako bi pregovori mogli mirno da se nastave.
Pročitajte još:Zbog čega je upravo Vojislav Šešelj neprihvatljiv evropristupnoj Srbiji?
"Moja poseta Srbiji na samom početku mog mandata jasna je poruka da pregovori o pridruživanju EU imaju isti piroritet kao i do sada: biće nastavljeni u istom duhu i sa jednakom posvećenošću", rekao je on i naglasio da je "evropska perspektiva Srbije (je) veoma stabilna". Han je u intervjuu "Večernjim novostima" na pitanje kada će biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje rekao da je "jasno (je) da jednoglasnost zemalja članica EU neće biti ostvarena da bi se otvorilo prvo poglavlje pre nego što bude konstatovan napredak u poglavlju 35, u kom se procenjuje sprovođenje postignutih sporazuma u okviru procesa normalizacije odnosa s Prištinom". Na pitanje kada se ocekuje nastavak dijaloga, Han je za "Novosti" rekao - "čim bude formirana vlada u Prištini". Napominjući da ima razumevanja za istorijse veze između Srbiije i Rusije, i da EU ne primorava Beograd da napravi jednosavan izbor, on je dodao da se "Srbija pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora, da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji". "To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu", rekao je Han za "Novosti", dodajući da Brisel ne primorava Beograd "da napravi jednostavan izbor". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA