Najnovije

EU nema 300 milijardi evra neophodnih za oporavak ekonomije

PARIZ- Uticajni francuski dnevni list Le Monde objavio je da novi predsednik Evropske komisije - Žan-Klod Junker - ima problema u traženju 300 milijardi evra neophodnih za stimulisanje rasta ekonomije evrozone.
EU (foto: lse.ac.uk)

EU (foto: lse.ac.uk)

Junker treba da Evropskom parlamentu 26. novembra predstavi plan za stimulisanje ekonomskog rasta u evrozoni, ali još ne može da skupi pomenutih 300 milijardi evra. Više od trećine te sume treba da budu privatne investicije i njihovim pronalaženjem se bave komesar EU za ekonomska pitanja Pjer Moskviči i potpredsednik EK za zapošljavanje, ekonomski rast i investicije Jurki Katajnen. Privatni investitori još ne daju još ne pristaju da taj „usisivač“ bude uključen jer žele garancije da će i države-članice u sve uneti i svoja sredstva. Le Monde procenjuje da novac država-članica neć stići preko budžeta EU, koji je već u minusu, već preko kredita. Prema proceni ministra finansija Francuske, Emanuela Makrona, uzimaće se namenski krediti, a tako će se skupiti 60-80 milijardi evra.
Pročitajte još:Merkel: Mi smo protiv unilateralnog priznanja PalestineBajden: Daćemo Ukrajini 20 miliona dolara
Radi ovoga će Evropska komisija dozvoliti državama-članicama da povećaju budžetske deficite. Pod uslovom da novac zaista bude usmeren u investicije. Evropska komisija je već odredila da će 300 milijardi evra biti usmerene u podizanje energetske efikasnosti evrozone, u telekomunikacije, informatiku, transport i obrazovanje. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA