Najnovije

NEOFAŠISTI: SAD, Kanada i Ukrajina odbile rusku antinacističku rezoluciju u UN

MOSKVA - SAD, Kanada i Ukrajina su odbile da usvoje rezoluciju Ruske Federacije u Ujedinjenim Nacijama kojom je Rusija htela da osudi pokušaje oživljavanja nacističke ideologije i poricanje zločina nacističke Hitlerove Nemačke, dok su sve članice Evropske Unije bile uzdržane.
Adolf Hitler - među svojim fanovima (Foto: nacism.net)

Adolf Hitler - među svojim fanovima (Foto: nacism.net)

Dokumentom, koji je predložila Rusija, izražava se zabrinutost zbog porasta neonacizma, rasizma i jačanja radikalnih organizacija širom sveta koje zastupaju i glorifikuju ideje nacizma. Dokument je takođe naglasio pojavu da se saradnici nacističke Nemačke proglašavaju za borce za nacionalna prava, a posebno je osuđen genocid nad Jevrejima, piše Raša Tudej.
Pročitajte još:„Kakva ti je kultura, takva ti je i armija!“
Čak 115 zemalja je glasalo protiv ove rezolucije, a 55 zemalja je bilo uzdržano. Sve članice EU su bile uzdržane, dok su SAD, Kanada i Ukrajina zauzele najčvršći stav protiv donošenja ove rezolucije. Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke u UN. Andrej Tsambaljuk, predstavnik Ukrajine u UN, rekao je da je Ukrajina odbila da glasa za ovu rezoluciju, jer "Ukrajina nije propatila samo od nacizma, već i od staljinizma". Ukrajina je danas jedan od najvidljivijih evropskih centara promocije neonacističke ideologije i glorifikovanja bivših Hitlerovih saveznika poput Stepana Bandere. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA