Najnovije

Ovakav nas život čeka u Srbiji sledeće godine!

BEOGRAD - Novi državni nameti na energente i negazirana pića najavljeni za početak 2015. godine, uz smanjenje plata i penzija, uticaće na novi pad kupovne moći, a time i na pad bruto društvenog proizvoda, koji bi mogao da ide do čak sedam odsto, što bi bio rekord u poslednjih 10 godina.
Foto: Ilustracija (metro.hr)

Foto: Ilustracija (metro.hr)

Posledica toga mogla bi biti nova otpuštanja i povećanje nezaposlenosti, upozoravaju za Kurir ekonomski stručnjaci. - Analize ukazuju na to da je pad BDP u 2015. neminovan. Zavisno od industrijske proizvodnje i izvoza, i nivoi pada BDP su različiti, od 0,81 odsto do čak 6,99 odsto - navodi Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara. Na pitanje koji je scenario najrealniji, odgovara da je to pad BDP od četiri odsto, što znači smanjivanje zaposlenih u postojećim firmama, smanjenje plata, gašenje malih i srednjih preduzeća. - Situacija će u 2015. biti veoma loša. Sklon sam mišljenju da će pasti uvoz zbog pada industrijske proizvodnje, a pašće i tražnja, što mora da obori BDP. Inflacija će biti niska, a ako se desi deflacija, biće još gore. Nemoguće je da posle dva odsto pada BDP u ovoj godini, pad u 2015. bude manji. Nema nijednog znaka da će ići nabolje - navodi Milićević i dodaje da izvozimo dosta kukuruza, ali je njegova cena pala 30 odsto u ovoj godini, dok „Fijat“ ne može više da poveća izvoz. NJegov kolega LJubomir Madžar smatra da je pad BDP od četiri odsto previše, te očekuje minus od oko jedan odsto. - Još manje je verovatno da će biti velikog rasta u 2016. To bi me baš iznenadilo, morao bih da priznam da sam bio neznalica. Nema nijednog činioca koji bi delovao ohrabrujuće - male su investicije, slaba domaća tražnja, izvoz bez velike perspektive - poručuje Madžar.
Pročitajte još:

Od srpskog „Otpora“ do ukrajinskog „Majdana“

Beograđani odali počast ubijenom navijaču Zvezde

S druge strane, najavljeno poskupljenje gasa zbog dodatnih transportnih troškova, kao i uvođenje novih akciza na struju i negazirana pića poguraće inflaciju za jedan do dva odsto, barem jednokratno. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA