Najnovije

Đukanović: Rusima se ne sviđa, ali mi imamo pravo da idemo u NATO!

BEČ - Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je večeras u Beču da su aktuelni odnosi Evropske unije i Rusije potpuno neprirodni i da treba umnožiti napore sa obe strane da se problem prevaziđe.
Prešjednik Đukanović (Foto predsjednik.gov.me)

Prešjednik Đukanović (Foto predsjednik.gov.me)

On je, obraćajući se prisutnima na tribini „Crna Gora na putu u EU“ u Beču, objasnio da spada u one koji iz iskustva bivše Jugoslavije, kako je podvukao, tvrdi da politika sankcija ne doprinosi nikome i da se samo kratkovidi ljudi mogu radovati sankcijama. Sankcije unazađuju ekonomije Rusije i EU i od takvih procesa niko ne može imati koristi, uveren je Đukanović. Istovremeno je poručio da Crna Gora smatra da treba obezbediti očuvanje suvereniteta svake države, zbog čega se pridružila politici EU „noseći poziciju zemlje kandidata koja je u pregovorima i koja prihvatila da deli politiku Unije“. On je ukazao da je istorija odnosa Crne Gore i Rusije specifična, istorija viševekovnih diplomatskih odnosa i prijateljstva, i dodao da je jednako tako Crna Gora ponosna država koja je uvek pretendovala da bira svoj put u budućnost. "Znamo da se danas Rusiji ne dopada brzina i možda sam smer crnogorske spoljne politike u pravcu NATO, ali mislimo da je naše pravo da odaberemo naš cilj i kurs. Ubeđeni smo da je ključni problem Balkana stabilnost i imamo dokaze iz prošlosti da su naši regionalni mehanizmi stabilnosti nepouzdani“, naglasio je on.
Pročitajte još:TENZIJE U BELOJ KUĆI: Prvi čovek Pentagona daje ostavku
Đukanović je istakao da je potrebno osnažiti te mehanizme stabilnosti i da Crna Gora misli da je to moguće kroz integraciju. Takođe je poručio da to ne znači da Crna Gora želi ili može, kao mala država, da ulazi u konfrontaciju ili priželjkuje ratove. Đukanović je naglasio da Crna Gora u EU želi da doprinese shvatanju da je potrebno uložiti veće napore u diplomatska rešenja. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA