Najnovije

Marin le Pen: Francuska treba da vrati zlatne rezerve ako hoće izlazak iz krize

PARIZ- Put preterane štednje kojim francuske vlasti nastoje da izađu iz ekonomske krize nije dobar, pa lider Francuskog nacionalnog fronta Marin le Pen traži da se, pod hitno, izvrši kompletan inventar zlatnih rezervi ove zemlje, kao i da se one u potpunosti povuku iz inostranstva. Le Penova se obratila zvaničnim pismom guverneru banke Francuske Kristijanu Noajeu.
Marin Le Pen(Foto: haaretz.com)

Marin Le Pen(Foto: haaretz.com)

- Svi Francuzi mogu da zaključe da politika stezanja kaiša koju zahtevaju EU i Evropska centralna banka, a koju vodi vlada, predstavlja težak neuspeh za našu zemlju - istakla je. Podvukla je makroekonomski i geopolitički kontekst sve ultraliberalnijeg modela koji je Francuska prihvatila „uz pritisak Brisela“ i poručila da situacija tako ne može trajno da se poboljša. Marin le Pen je, kao lider opozicije i izražavajući na taj način zabrinutost za stanje francuske ekonomije, naglasila da spasavanje monete i pitanje zaduženja nisu u ekskluzivnom domenu vlasti i Nacionalne banke, već da je garant čitava nacija. Istakla je da zlato danas ima važnu ulogu u „hladnom monetarnom ratu“ koji se trenutno vodi između Zapada i zemalja BRIKS, podsećajući da su Rusija, Kina i Indija znatno uvećale svoje rezerve u periodu od 2007. do 2013. S druge strane, navela je da je Francuska od 2004. do 2012. prodala oko 614,6 tona zlata. Zato je zatražila da nezavisno domaće telo izvrši potpuni inventar 2.435 tona rezervi francuskog zlata.
Pročitajte još:Ferguson: Amerikanci izveli vojsku na ulice!
Uz povratak zlata, zatražila je i da hitno prestane njegova prodaja, da se, naprotiv, rezerve uvećaju, kao i da se raskinu svi ugovori koji se vezuju za stavljanje zlata u zalog. Povratak u naciju Marin le Pen podseća da 30. novembra Švajcarci glasaju da li da sve svoje zlatne rezerve vrate na nacionalnu teritoriju. Holandija je u diskreciji povukla 122 tone zlata pohranjene u SAD, pa se sada jedna trećina holandskog zlata nalazi na domaćoj teritoriji. Nemačka je zlatne rezerve iz Francuske i SAD počela da povlači još pre dve godine. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA