Najnovije

ĆORSOKAK: Brisel se okreće protiv Kijeva!?

BRISEL - Situacija po pitanju rešenja ukrajinske krize dolazi do usijanja, a ekonomski pritisak suicidalnih antiruskih sankcija očigledno dovodi Brisel u ćorsokak.
Petro Porošenko (printskrin BBC)

Petro Porošenko (printskrin BBC)

Ocene vodećih ekonomskih svetskih analitičara da će EU biti najviše pogođena antiruskim sankcijama se ispostavljaju tačnim, a o tome svedoče najnovije izjave evropskih zvaničnika koje su u konfrontaciji sa zvaničnicima Kijeva. Naime, danas je Petro Porošenko, ukrajinski predsednik, oštro odbio ideju o federalizaciji i bilo kakvom drugom formatu "podele" Ukrajine. "Danas 100% Ukrajinaca želi jedinstvenu Ukrajinu i neće biti nikakve federalizacije." - rekao je Porošenko, ali pritisak iz Brisela se povećava na Porošenka upravo da prihvati neki vid rešenja koji bi zadovoljio bar delom zahteve ustanika koji su već proglasili svoje republike i istok Ukrajine nazivaju "Novorusija". Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, nedavno je austrijskim novinarima rekla da će Brisel zahtevati od Kijeva da "istočnim regionima pruži status autonomije" i pozvala NATO da čim pre uspostavi mirnije i partnerske odnose sa Rusijom. Ona je rekla da "Rusija nije neprijatelj". Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta, 26. novembra je takođe poručio Kijevu da će morati odustati od svojih ciljeva i rekao je da je "Kijev dužan da uspostavi federalizaciju radi rešenja ukrajinske krize".
Pročitajte još:SUD RASPISAO POTERNICU ZA POČUČOM A ON IM PORUČIO: „Možete da me uhvatite za mog vršnjaka“!
Rusija se drži mirno upućujući Kijev da reši "svoje unutrašnje pitanje", ali pružajući aktivnu diplomatsku podršku naporima međunarodne zajednice da pokrene dijalog između Donjecke i Luganske republike na jednoj i Ukrajine na drugoj strani. Federalizacija u svakom slučaju predstavlja rešenje na koje bi ustanici mogli da pristanu, jer praktično time dobijaju nezavisnu državu, odnosno, labavu zavisnost i slobodno se može reći "pobedu". Vladimir Putin, predsednik RF, uglavnom komentariše sankcije Zapada kao "besmislen potez", ističući da su države EU zauvek izgubile pozicije na ogromnom ruskom tržištu. Angela Merkel, državna kancelarka Nemačka, u poslednjim istupima je najoštrije upozorila partnere iz EU da ne zagovaraju nove sankcije prema Rusiji. Ona je istakla da "rešenja ne može biti bez Rusije niti da stabilnosti u Evropi može biti bez Moskve". Lideri Evropske Unije po svemu sudeći shvataju koliko su tačne Putinove reči o "besmislenosti sankcija", kao i da je podrška Kijevu isuviše skupa. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA