Najnovije

OPEK oborio cene nafte - kompanije u ogromnom gubitku

LONDON/NJUJORK - Vodeće evropske berze su danas zatvorene uz mešovite rezultate, a naftne kompanije pretrpele su velike gubitke nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži aktuelni nivo proizvodnje nafte, uprkos obilnim globalnim zalihama zbog kojih su cene energenata u padu.
Naftna bušotina (Foto: wilsoncenter.org)

Naftna bušotina (Foto: wilsoncenter.org)

Londonski indeks FTSE 100 pao je 0,09 odsto na 6.723,42 poena, prenosi agencija frans pres. Pariski CAC 40 porastao je 0,20 odsto na 4.382,34 poena, a frankfurtski DAKS 30 0,60 odsto na 9.974,87 poena. Akcije Rojal Dač Šela pale su 4,3 odsto, a akcije Totala 4,1 odsto. Cene nafte su od početka godine u padu iz više razloga, uključujući vraćanje nafte iz Iraka i Libije na tržišta, povećanu proizvodnju nafte iz škriljaca, pre svega u SAD, kao i znake usporavanja nekih od vodećih svetskih ekonomija, pre svega Kine i evropskih zemalja. Volstrit je danas bio zatvoren zbog Dana zahvalnosti, a u Aziji je južnokorejski indeks Kospi porastao 0,1 odsto na 1.982,09 poena, australijski S&P/ASX 200 takođe 0,1 odsto na 5.400,90 poena, a šangajski kompozitni indeks 1,0 odsto na 2.630,49 poena. Honkonški Hang Seng pao je 0,5 odsto na 24.004,28 poena, a japanski Nikei 225 0,8 odsto na 17.248,50 poena. Na valutnoj berzi, evro je oslabio 0,3 odsto na 1,2374 dolara.
Pročitajte još:Erdogan: Spasimo svet od prokletih Ujedinjenih Nacija!
OPEK: Nivo proizvodnje ostaje isti Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučila je da zadrži aktuelni nivo proizvodnje nafte, uprkos obilnim globalnim zalihama zbog kojih su cene energenata u padu, izjavio je danas ministar energetike Kuvajta Ali al-Omar. Dvanaestočlani naftni kartel je u Beču održao jedan od najtežih i naznačajnijih sastanaka u poslednjih nekoliko godina, a članice kartela su, i pored pritiska da reše problem pada cena nafte, odlučile da obim proizvodnje ostane nepromenjen, prenosi agencija Frans pres. OPEK je nivo dnevne proizvodnje nafte zadržao na 30 miliona barela, iako su cene tog energenta od juna potonule više od 30 odsto. Nakon saopštenja odluke, cene nafte pale su na nove minimume. Oko 15:00 časova po griničkom vremenu, barel severnomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu potonuo je na 74,36 dolara, dok je barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio na merkantilnoj berzi u NJujorku na 70,87 dolara, što su nivoi poslednji put zabeleženi krajem avgusta 2010. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA