Naučna studija je pokazala da hrana bogata flavonoidima može smanjiti rizik od pojave raka jajnika za trećinu.
Osobe koje češće piju čaj i sok od pomorandže izložene su manje riziku od raka jajnika, pokazuje istraživanje. Studija koja je trajala 30 godina pokazala je da sastojci čaja i citrusa imaju zaštitnu ulogu u organizmu, piše Dejli mejl. Naučnici s Univerziteta Ist Anglia, proučavali su način ishrane 171.940 žena, starosti od 25 do 55 godina, u trajanju od tri decenije. Rezultati su pokazali da su žene koje su jele hranu bogatiju antioksidantima flavonoidima, poput čaja, crnog vina i citrusa, bili izložene manjem riziku od raka jajnika. Taj rizik je manji za 31 posto kod žena koje su češće pile čaj i 21 procenat kod osoba koje su uzimale dosrta citrusnog voća. Flavonoidi imaju brojne blagodeti, popravljaju zdravlje krvnih sudova i sprečavaju upale. Iako su rizici i uzroci razvoja raka jajnika veoma složeni, zdrav način života može smanjiti rizike, tvrde naučnici.
Pročitajte još:Sedam razloga zašto je važno vežbati, čak i zimi!Izlečite jednostavno uporan kašalj i bronhitis
Izvor: Stvar ukusa
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.