Najnovije

Da li je limun koji se prodaje u Srbiji zaista otrovan?

Da li je limun koji se trenutno nalazi na teritoriji Srbije otrovan, moraće da istraži Ministarstvo poljoprivrede, koje već dva dana, dok ta glasina potresa javnost - ćuti, saopštila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Sporan uvoz limuna u Srbiju

Sporan uvoz limuna u Srbiju

Sve dok Ministarstvo poljoprivrede nema odgovor, a ni instrumente da hitno reaguje na glasine o otrovnom limunu, Srbija će biti i ostati plodno tlo za širenje straha i negovanje paranoje kada je reč o bezbednosti hrane, navodi se u saopštenju koje prenosi Fonet. Organizacija potrošača ističe da godinama niko od nadležnih u toj oblasti ne radi svoj deo posla. Ne postoji savet za bezbednost proizvoda koji bi se bavio procenom, analiziranjem i upravljanjem rizika, a ne postoji čak ni neformalna grupa u okviru Ministarstva poljoprivrede koja bi se time bavila. Tamo nema nikoga kome biste mogli da se obratite na temu bezbednosti hrane u vanrednim situacijama, tvrdi Nacionalna organizacija potrošača. Sve to, kako se navodi, širom otvara vrata za spekulacije, ali i za mito i korupciju u oblasti bezbednosti hrane, bilo da je iz uvoza ili iz domaće proizvodnje.
Pročitajte još: Potresno pismo Nikole Šešelja Vladi Republike Srbije
Budući da je glasina potekla iz Hrvatske i tamošnjeg udruženja za zaštitu potrošača, u saopštenju se potrošači podsećaju da u Evropskoj uniji radi perfektno usavršen sistem za brzo uzbunjivanje svih članica i da sva hrana koja ulazi u EU podleže proverama, a kasnije sledi i brza reakcija ukoliko se utvrdi da hrana nije bezopasna. Proverom na tom sistemu utvrđeno je da pominjana Turska, kao proizvođač limuna, nije imala problema sa ostacima fungicida na voću od aprila ove godine. Izvrtanje činjenica o naglom pojeftinjenju limuna takođe nije pomoglo da se javnosti pruži prava slika, jer potrošači znaju da je cena limuna vraćena na normalu nakon što je pre mesec dana došlo do naglog poskupljenja, uslovljenog zastoju uvoza i manjoj ponudi, stoji u saopštenju. Izvor: RTS  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA