Najnovije

Dronom snimaju svadbena veselja

UŽICE – Mno­go se pra­ši­ne, s raz­lo­gom, po­di­glo oko pro­vo­ka­ci­je sa al­ban­skim dro­nom na sta­di­o­nu Par­ti­za­na, a je­dan dron, mi­ni-he­li­kop­ter za sni­ma­nje i nad­gle­da­nje iz va­zdu­ha, već ce­lu go­di­nu re­dov­no le­ti nad Uži­cem i oko­li­nom.
Vuk Papić (Foto: Fejsbuk)

Vuk Papić (Foto: Fejsbuk)

Ovim užič­kim sa ze­mlje upra­vlja sred­njo­ško­lac Vuk Pa­pić, ta­len­to­va­ni fo­to­graf i sni­ma­telj. I ni­kog Vuk ne pro­vo­ci­ra već za­ra­đu­je: iz ptič­je per­spek­ti­ve sli­kom i snim­kom be­le­ži svad­be­na ve­se­lja, tu­ri­stič­ke objek­te za pro­spek­te, pa­no­ra­me na­se­lja, ra­zna zbi­va­nja... Hva­li ov­de i sta­ro i mla­do ovog uče­ni­ka za­vr­šne go­di­ne Teh­nič­ke ško­le da je vešt u fo­to-sni­ma­telj­skom po­slu, ne­u­mo­ran da sa­ti­ma fotografiše i sni­ma sve što mu se tra­ži, po­sve­ćen po­put is­ku­snog pro­fe­si­o­nal­ca. A iza nje­ga su go­di­ne ba­vlje­nja ovim za­na­tom, na­gra­de na iz­lo­žba­ma umet­nič­kih fo­to­gra­fi­ja, so­lid­na za­ra­da (od svad­bi i ma­tu­ra na­ro­či­to), iako će tek za dva­de­se­tak da­na bi­ti pu­no­le­tan. Pa i ume­će upra­vlja­nja dro­nom, ko­ji Vuk naj­ma­nje jed­nom sed­mič­no po­di­že za­rad sni­ma­nja. – Ovom le­te­li­com, ko­ju mi je otac na moj na­go­vor za po­tre­be sni­ma­nja pro­šle go­di­ne ku­pio, upra­vlja se uz po­moć sta­ni­ce na ze­mlji, gde imam di­rek­tan pre­gled šta ka­me­ra na dro­nu u tom tre­nut­ku sni­ma. Ta sta­ni­ca je po­put ma­log kok­pi­ta u avi­o­nu, u ru­ka­ma su mi džoj­sti­ci, ko­man­de be­žič­ne, sve je na ba­te­ri­je. Vi­deo sam to na in­ter­ne­tu, pa po­že­leo da imam, mo­že se na­ba­vi­ti po ce­ni od ne­ko­li­ko sto­ti­na pa do vi­še hi­lja­da evra. I mno­go pa­žnje i ume­ća po­treb­no je da bi se ovom spra­vom upra­vlja­lo, pri če­mu mi je zna­nje iz vi­deo-igri­ca po­mo­glo – pri­ča Vuk.
Pročitajte još:VIDEO (18+): Najbolje seks scene jugoslovenske kinematografije
Tek na­kon tri-če­ti­ri me­se­ca usa­vr­ša­va­nja iz­ve­štio sam se u ko­ri­šće­nju he­li­kop­te­ra, ma­da se sva­kom upo­tre­bom spo­zna­je no­vo. Naj­da­lje sam ga slao oko po­la ki­lo­me­tra da­le­ko, s tim što je naj­be­zbed­ni­ji let do 300 me­ta­ra. Ko­ri­stim ga če­šće za vi­deo-za­pi­se ne­go za fo­to­se, na­ro­či­to kod ven­ča­nja: lju­di sve vi­še tra­že da se sa ne­ba gle­da­ju. A obič­ne si­tu­a­ci­je sni­ma­ne iz vi­si­ne do­bi­ja­ju za­ni­mljiv ugao, druk­či­je vi­đe­nje sva­ko­dne­vi­ce, to je no­vi iza­zov – kaže Vuk Papić. Mno­ge svad­be iz dro­na je sni­mao, a ne­pri­jat­no­sti, sre­ćom, ni­je imao. Ot­kad se o onom al­ban­skom dro­nu go­vo­ri, sva­to­vi sa ve­ćom pa­žnjom po­sma­tra­ju ovaj Pa­pi­ćev s ka­me­rom ko­ja ih sni­ma, stal­no ga o po­je­di­no­sti­ma za­pit­ku­ju. Pri to­me, kad že­ga usred ve­se­lja pri­ti­sne, ozno­je­nim tru­ba­či­ma pro­pe­le­ri te le­te­li­ce po­seb­no go­de: ras­hla­đe­nje im ta­ko sti­že iz vi­si­ne, iz­nad njih. – Onaj ko dro­nom upra­vlja mo­ra da bu­de vr­lo pa­žljiv da dru­ge na ugro­zi. Da ima do­sta prak­se pre ne­go što spra­va po­le­ti iz­nad mno­gih gla­va, o če­mu vo­dim ra­ču­na. Sni­mao sam iz nje­ga, po na­rudž­bi, i ku­će za pro­da­ju i iz­da­va­nje na Zla­ti­bo­ru, pa­no­ra­mu Uži­ca i okol­nih va­ro­ši, se­la ovog kra­ja, niz obje­ka­ta – na­bra­ja ovaj sred­njo­ško­lac. U fo­to­gra­fi­ju se on za­lju­bio još u osnov­noj ško­li. Vu­kov otac Ne­delj­ko Pa­pić de­ce­ni­ja­ma se ba­vi tim za­na­tom, vla­snik je fo­to-stu­di­ja „Ho­li­vud“ u Uži­cu, pa se i sin uz oca za ovaj po­sao za­in­te­re­so­vao. – Ot­krio sam u fo­to­gra­fi­ja­ma svo­ju kre­a­tiv­nu stra­nu, do­bro is­ko­ri­stio to što mi je otac fo­to­graf. Na­u­čio me je bar 80 od­sto ono­ga što znam. Ta­ti­na stra­na uspe­ha je i na­ša sa­vre­me­na fo­to i vi­deo opre­ma ko­jom ras­po­la­že­mo (apa­rat „ni­kon D 810” po­sled­nje ge­ne­ra­ci­je, ka­me­re i osta­lo), a u ško­li sam na sme­ru di­zaj­na. Već če­ti­ri go­di­ne za­ra­đu­jem od ba­vlje­nja ovim po­slom, pro­ši­ri­vao sam zna­nja na mno­gim kur­se­vi­ma, po­sve­ćen i mod­nim fo­to­gra­fi­ja­ma. Na­me­ra­vam da upi­šem stu­di­je ka­me­re – ka­zu­je Vuk, a mi smo po­raz­go­va­ra­li i sa nje­go­vim ocem Ne­delj­kom, po­no­snim na kre­a­tiv­nost i upor­nost svog si­na. – Vu­ka sam uveo u ove vo­de na nje­go­vu ve­li­ku že­lju i od­lič­no se sna­la­zi. Što se ti­če dro­na, nji­me on pra­vi sjaj­ne snim­ke sa vi­si­ne i za­ra­đu­je, a zna­nja oko kom­pju­te­ra i vi­deo-igri­ca, ko­ja po­se­du­je ce­la nje­go­va ge­ne­ra­ci­ja, i te ka­ko su mu u to­me po­mo­gla. Za­to ka­žem: ro­di­te­lji ne za­bra­njuj­te de­ci da vre­me pro­vo­de uz vi­deo-igri­ce, mo­žda od to­ga bu­de ko­ri­sti – u ša­li i zbi­lji pri­ča sta­ri­ji Pa­pić. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA