Najnovije

Istraživanje: U Srbiji droga „na izvolte“

Mladi su danas u značajnoj meri izloženi drogama, što povećava rizik od njihove zloupotrebe. Čak dve trećine poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira narkotike, a više od polovine, 52 odsto, bilo je direktno ponuđeno nekom od droga.
Cenovnik droge (Foto: Tviter)

Cenovnik droge (Foto: Tviter)

To je pokazalo istraživanje Specijalne bolnice „Vita“ urađeno u oktobru u Novom Sadu na slučajnom uzorku od 400 mladih, starosti od 15 do 30 godina. Istovremeno, 45 odsto njih zna gde ili od koga može da se nabavi droga, dok je 16 odsto imalo iskustvo sa nekim od narkotika. - Dostupnost psihoaktivnih suspstanci jedan je od najvećih generatora širenja zloupotrebe i problema zavisnosti - ističe Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor bolnice „Vita“. - Mladi su, nažalost, nedovoljno pripremljeni i informisani za tu vrstu izazova tokom njihovog odrastanja.
Pročitajte još:(VIDEO) UŽAS: Evo šta ISIS radi sa otetim ženama
O tome svedoči podatak iz najnovijeg istraživanja da čak 71 odsto drogu deli na lake i teške, dok 39 odsto ima pogrešnu predstavu da je drogu moguće uzimati kontrolisano i u posebnim prilikama, bez štetnih posledica. Po Vlaisavljevićevim rečima, takvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancirani odnos prema takozvanim „lakim“ drogama i u značajnoj meri povećavaju rizike njihove zloupotrebe. - Ovakav pristup isključuje proaktivan odnos mladih prema nekome ko je u problemu, jer se očekuje da ga on sam reši, što u većini slučajeva nije realno - ističe Vlaisavljević. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA