Najnovije

Kusturica gradi novu Svetu goru

Proslavljeni režiser Emir Kusturica započinje novi građevinski poduhvat u kome Crkvinu, najpoznatiju versku i turističku destinaciju Trebinja, planira da pretvori u novu Svetu goru.
Gradi novu Svetu goru (Foto: Kustendorf sajt)

Gradi novu Svetu goru (Foto: Kustendorf sajt)

Ideja se, prema Kusturičinim rečima, odnosi na spoljnu svetogorsku arhitekturu brda, koje, sa svih strana gledano, dominira Trebinjem. „Želimo da se Crkvina opaše fragmentima svetogorske arhitekture, odnosno da joj se uradi fasada Svete gore, a da Trebinje postane jedinstven grad u svetu”, objašnjava Kusturica. On će, s iskustvom graditelja Andrićgrada i Drvengrada, odlučivati i o uređenju ostalog dela kompleksa Crkvina, zajedno s poznatim arhitektima i duhovnicima, poput vladike Grigorija i igumana Save, koji će biti članovi komisije konkursa, koji je raspisan za rešenje celovitog kompleksa Crkvine u smislu duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namene. Konkursom se preporučuje sklad mediteranske i hercegovačke arhitekture s modernim arhitektonskim izrazom i jasno definisanim odnosom prema tradicionalnom graditeljstvu sredine, a posebno se očekuje upotreba tradicionalnih materijala, kao što su kamen i drvo. Iako je najavio da gradnju nove stare Svete gore vidi u kontekstu korišćenja kamena sa urušenih austrougarskih kula oko Trebinja, za koje su oni koji su pre nekoliko godina osporavali njihovo odvoženje u Andrićgrad isticali da nemaju ništa protiv ako će se tim kamenom graditi u Trebinju, Kusturica još ne zna da li će koristiti taj kamen. Kaže da je svestan da „karaule iz kojih su šuckori 28. juna 1914. godine istrčavali i u centru grada vešali najuglednije Trebinjce - nisu nikakve istorijske vrednosti”, ali da još nema odobrenje za korišćenje ovog kamena. „To je veliko pitanje zato što ja ne znam čije je to vlasništvo i ko može dati odobrenje, ali, pošto su te kule manje-više već raspadnute, bilo bi logično da služe nečem drugom, a ne da ostanu da se još više raspadaju, dakle da se iskoriste za nešto drugo ili da se rekonstruišu”, kaže režiser.
Pročitajte još:(TREJLER) Brz i besan 7INTERVJU: JOVANA RISTIĆ: „Nosimo pečat devedesetih“
Ono što je, međutim, u potpunosti izvesno jeste novi izgled Crkvine i njene buduće vizure i način sagledavanja ovog prostora iz različitih pozicija u gradu, ali i vizure i pogledi sa kompleksa prema gradu. „Crkvina bi, u svakom slučaju, trebalo da liči na jedno uzvišeno brdo, gde se svetogorske fasade preslikavaju, stavljaju jedna pored druge u posebnoj dinamici, koju će arhitekte da odrede”, dodaje Kusturica. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA