Najnovije

Novi ruski sistem plotunske vatre

MOSKVA - Uspešno je završeno državno testiranje novog reaktivnog sistema plotunske vatre (RSPV) s 20-milimetarskim kalibrom, koji je namenjen vojsci Ruske Federacije.
foto: Enemyforces.net

foto: Enemyforces.net

Sistem zasad nema zvaničan naziv. On je već smišljen, ali se drži u tajnosti. Po ocenama stručnjaka, novi RSPV će posedovati veću snagu paljbe u poređenju sa sistemom plotunske vatre Tornado-G s 122-milimetarskim kalibrom koji je nedavno primljen u naoružanje ruske vojske. Još za vreme SSSR u naoružanje su primljeni RSPV Grad sa 122-milimetarskim kalibrom, Uragan i Smerč sa 300-milimetarskim kalibrom. Dok je domet vatre taktičkog sistema Grad iznosio 20 kilometara, kod Uragana on iznosi već 35, a kod Smerča – 70 kilometara. U skladu s novim formatom ruske vojske odlučeno je da se proizvedu novi sistemi Tornado, ističe glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Viktor Murahovski: Tornado-G je naslednik Grada, a Tornado-S – Smerča. U određenom trenutku vojno rukovodstvo je smatralo da je kalibar 220 prestao da bude aktuelan. Tornado-G je primljen u naoružanje, proizvodi se serijski. Testiranja Tornado-S su u završnoj fazi, on će u najskorije vreme biti primljen u naoružanje. Domet ovih, u suštini, novih uređaja je znatno porastao. Kod Tornada-G to je 40 kilometara uz mogućnost daljeg povećanja, a kod Tornada-S može biti reči o 120 kilometara, a to nije krajnji maksimum. Nedavno je vojno rukovodstvo rešilo da treba imati novi sistem s 220-milimetarskim kalibrom u razvoju sistema Uragan. Upravo on je testiran na državnom nivou i sprema se njegovo uvođenje u naoružanje. NJegov domet vatre po nekim procenama može iznositi 70 kilometara. Po mišljenju stručnjaka, uloga RSPV takođe očigledno prevazilazi običnu artiljeriju. Istina, prednost artiljerije s cevima u odnosu na reaktivne sisteme je niža cena njene municije i prilično visoka preciznost u poređenju s RSPV. A kod artiljerijskog oružja s cevima koje se, između ostalog, usmerava uz pomoć satelitske navigacije, i RSPV, preciznost je otprilike ista. Potražnja za RSPV – moćnim oružjem koje može da obezbedi potpuno uništenje čitavih trgova jednim plotunom, raste. Raste i broj zemalja koje proizvode ili pokušavaju da proizvode RSPV. Danas ih već ima oko 60. Na prvi pogled, ovakvi sistemi izgledaju jednostavno i jeftino, ali uopšte nije tako, ističe Viktor Murahovski: Glavni udeo na tržištu sad čine ruski sistemi plotunske vatre. Rusija će, očigledno, sačuvati ovaj udeo, a čak će ga i povećati zbog pojave nove generacije takvih sistema. Amerikanci rade na svom sistemu MLRS. U poslednje vreme Kina aktivno razvija ovaj pravac izlazeći na tržišta trećih zemalja. Veliki proizvođači RSPV su Brazil i Izrael, svoje sisteme proizvodi i Turska.
Pročitajte još:

(FOTO) SIMBOL NOVE IMPERIJE: Erdoganova nova palata

Na svetu je, verovatno podjednako kao automat Kalašnjikova, poznat sistem Grad. SSSR i Rusija su ga isporučili u preko 40 zemalja. Kao i kad je u pitanju poznati AK, u Istočnoj Evropi, Africi i Aziji je bilo više pokušaja da se Grad kopira i falsifikuje. Međutim, Rusija na ovom tržištu zasad zauzima najjače pozicije. Nedavno su se pojavile informacije o tome da je zajednica „Splav“, jedino preduzeće u Rusiji za proizvodnju RSPV sklopilo ugovor i da će organizovati zajedničku proizvodnju reaktivnih projektila za sistem Smerč u Indiji. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA