Najnovije

Kijev: Povratićemo oblasti na istoku!

BERLIN/KIJEV -  Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin kaže da vlasti u Kijevu nameravaju da "povrate" područja na istoku Ukrajine posle izbora pobunjenika održanih u nedelju.
Foto: RIA novosti

Foto: RIA novosti

- Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti, rekao je Klimkin u intervjuu za nemački list Bild. On nije naveo detalje o mogućoj vojnoj interveciji posle povlačenja ukrajinskih vojnika iz istoka zemlje. Ukrajinska vojska navela je da je želela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala. Klimkin je ocenio da izbori pobunjenika u Donjecku i Lugansku predstavljaju "ozbiljno kršenje" sporazuma potpisanog u Minsku 5. septembra između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika o prekidu vatre. - Još ne znam da li možemo govoriti o potpunom neuspehu sporazuma iz Minska, ali rusko priznavanje (prorurskih) izbora predstavlja njegovo ozbiljno kršenje, rekao je ukrajinski ministar koji je pozvao međunarodnu zajednicu na dodatni pritisak na Rusiju i jačanje sankcija toj zemlji.
Pročitajte još:

SAD prete Rusiji jačanjem sankcija

(VIDEO 18+) Tinejdžer (16) snimio seks sa nastavnicom i objavio na netu

On je ponovo osudio "redovne upade ruskih vojnika" u pobunjeničke zone u Ukrajini. - Ukrajinske snage su spremne da brane svoju zemlju, kao nikad do sada, rekao je šef ukrajinske diplomatije. Dva dana posle pobunjeničkih izbora, ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu sastaje se danas u Kijevu da bi razmotrili ukidanje zakona o "specijalnom statusu" regiona na istoku Ukrajine usvojenom u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA