Najnovije

Porošenko jača vojsku na istoku

Ukrajinski predsednik naložio je pojačanje vojske na ključnim gradovima na jugu i istoku zemlje u slučaju nove ofanzive proruskih aktivista, javlja Bi-Bi-Si.

Petar Porošenko (foto: RIA novosti)

Petar Porošenko (foto: RIA novosti)

Petro Porošenko je izjavio da je naložio komandi ukrajinske vojske da pošalje dodatne vojne jedinice na istok i jugoistok zemlje, "kako bi zaštitili gradove od mogućeg napada separatista koji imaju podršku Rusije". "Formirano je nekoliko novih vojnih jedinica i grupacija, što će omogućiti pokretanje moguće ofanzive na gradove Marijupolj, Berdjansk, Harkov i sever Luganska", rekao je Porošenko na sednici Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu u Kijevu, a preneo je Rojters. Porošenko je tu sednicu sazvao kao odgovor na predsedničke i parlamentarne izbore koje su u nedelju na istoku Ukrajine održale proruske snage koje kontrolišu Donjecku i Lugansku oblast. Zvanični Kijev i Zapad su te izbore nazvali nelegalnim.
Pročitajte još: MOZGOVOJ: Naš zadatak je da oslobodimo teritoriju od Harkova do Odese
Ukrajinski predsednik je na sedici takođe izjavio kako je siguran da će Nacionalni savet i Vrhovna rada podržati njegovu odluku da ukine zakon o specijalnom statusu Donjecke i Luganske oblasti. Porošenko je dodao i da je zvanični Kijev i dalje posvećen mirovnom sporazumu, koji su 5. septembra u Minsku dogovorili predstavnici Kijeva, Moskve i proruskih snaga sa istoka Ukrajine, ali je od tada više puta prekršen. "Ukrajina i dalje čvrsto podržava mirovni plan. Međutim, drugi potpisnici tog sporazuma ne ispunjavaju obaveze koje su preuzeli", rekao je Porošenko na sednici. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA