Najnovije

Nesporazum predsednika Srbije i Advokatske komore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, odmah posle usvajanja izmena „notarskih” zakona u skupštini, poručio da su ispunjeni opravdani zahtevi advokatskih udruženja i da se stvaraju uslovi za nastavak njihovog rada.
Tomislav Nikolić (Foto: JuTjub)

Tomislav Nikolić (Foto: JuTjub)

Advokatska komora je, međutim, saopštila da usvojenim zakonima nisu ispunjeni zahtevi advokata i uputila pismo predsedniku Republike. U saopštenju pres-službe predsednika države se navodi: „Zakoni o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, koji su trenutno u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, po mišljenju predsednika su u skladu sa Ustavom Srbije i predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja”. Advokatska komora Srbije juče je podnela inicijativu predsedniku Nikoliću da primeni ovlašćenja iz Ustava Republike Srbije i Zakona o predsedniku Republike, i pozvala ga da ne donese ukaz o proglašenju usvojenih zakona i da ih vrati na ponovno odlučivanje. Zatim je iz Advokatske komore Srbije upućeno pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću.
Pročitajte još: Žene za izbegavanje
„Pre svega izražavamo zadovoljstvo što je prvi put od dela izvršne vlasti priznato da su postojali opravdani zahtevi advokatskih komora. Uprkos vrlo jasnoj pravničkoj argumentaciji koju smo izneli, skoro dva meseca predstavnici izvršne vlasti ponižavaju i vređaju advokaturu, povezuju je sa mafijom i tajkunima, nazivaju nas politikantima.. Stoga još jednom ističemo da vaše priznanje o postojanju opravdanih zahteva advokatskih komora predstavlja jedan od prvih, ali nedovoljan, korak u razrešenju institucionalne krize u kojoj se nalazi Srbija. Poštovani gospodine predsedniče, kao advokati smo slobodni da vam dobronamerno ukažemo da vas ne savetuju dobro. Onaj ko vas je savetovao da se u saopštenju upustite u ocenu ustavnosti predloženih izmena zakona, dao je pogrešan savet. Prepustite to onom ko je za to nadležan – Ustavnom sudu Republike Srbije.” Predsednik Republike je juče, reagujući na zvaničan stav advokata, izrečen prekjuče na Trgu Nikole Pašića, da će obustava rada trajati dok predsednik Srbije ne potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim će biti prihvaćeni zahtevi advokata, saopštio da pažljivo prati situaciju u pravosuđu sa stanovišta donošenja i primene zakona koji treba da budu usklađeni sa Ustavom Republike Srbije. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA