Najnovije

SAD: Odobren plan za izlazak Detroita iz bankrota

Sud je odobrio plan grada Detroita za izlazak iz bankrota što omogućava završetak najvećeg takvog slučaja u javnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Amerika (Foto:familysecuritymatters.org)

Amerika (Foto:familysecuritymatters.org)

Prema dostavljenom planu u Detroitu će penzije biti smanjene 4,5 odsto, izbrisano sedam milijardi dolara duga, dok će 1,7 milijardi dolara biti uloženo za uništavanje napuštenih zgrada, poboljšanje javne bezbednosti i unapređenje osnovnih službi. Slučaj bankrota Detroita je završen za 16 meseci što je veoma brzo kada je reč o takvim slučajevima, prenosi B92. Uspeh u slučaju Detroita je postignut zahvaljujući nizu dogovora tog grada i najvećih kreditora, posebno penzionera koji su prihvatili manje penzijs pošto je sudija rekao da im zakoni savezne države Mičigen ne jamče zaštitu.
Pročitajte još: Porodica i komšije spremaju doček za Šešelja
Stručnjaci pri sudu ocenjuju da će dalji uspeh Detroita zavisiti od sposobnosti gradonačelnika, Majkla Dugana i gradskih vlasti. Jedna od najneobičnijih stavki plana je suma od 816 miliona dolara koje su dali država Mičigen, fondacije, filantropi i Detroitski institut za umetnost. Taj novac će pokriti rupe u penzionom fondu Detroita čime je sprečeno još veće rezanje penzija i izbegnuta prodaja umetničkih dela u vlasništvu grada. Zbog stalnog smanjenja stanovištva Detroit, koji je po površini veći od Menhetna, Bostona i San Franciska zajedno, nije imao dovoljno prihoda od poreza da pokrije penzije, zdravstveno osiguranje penzionisanih i otplatu dugova. U Detroitu živi 688 hiljada ljudi što je skoro 30 odsto manje nego 2000, a u vreme vrhunca tog grada 50-tih godina u tom gradu, koji je centar američke automobilske industrije, je živelo i 1,8 miliona stanovnika. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA