Najnovije

Stiže najjača vojska za koju još niko nije čuo

Ujedinjeni Arapski Emirati bili su 15. zemlja na svetu po visini vojnih izdataka prošle godine. U proteklih deset godina ulaganja u naoružanje gotovo su udvostručili.
Leopard (Foto: Novorossia.Su)

Leopard (Foto: Novorossia.Su)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), nakon 'arapskog proleća' počeli su bildovati svoju vojnu snagu. Naime, kako piše Bizinis Insajder, nacija čija je vojna prisutnost na međunarodnoj sceni bila prilično ograničena, sada nabavlja oružje, vojnu opremu, borbene avione i teško naoružanje. Zemlja sa manje od 10 miliona stanovnika dokazala je da je voljna koristiti svoju vojnu silu u regiji, osobito kada je u pitanju pretnja ekstremnih militanata, odnosno Islamske države. Najveća potvrda tome dogodila se  kada su UAE, zajedno s Egiptom, bombardovali islamske militante u Libiji.
Pročitajte još: (VIDEO 18+) Tokom nastupa pevačici ispale ogromne grudi!
Ujedinjeni Arapski Emirati bili su 15. zemlja na svetu po visini vojnih izdataka prošle godine. U proteklih deset godina ulaganja u naoružanje gotovo su udvostručili; u tom delu sveta nalaze se odmah iza Saudijske Arabije po odbrambenom budžetu koji iznosi više od 14 milijardi dolara. Iduće godine, procenjuje se, UAE bi mogli biti treća svetski uvoznik oružja. Dubai i Abu Dabi tako postaju gradovi na Bliskom Istoku čija se vojna moć nesumnjivo povećava. No, osim što od od Amerikanaca naručuju vojne brodove i avione, u Abu Dabiju planiraju osnovati i svemirsku agenciju do 2021. godine koja bi organiovala probne letove na Mars. Arapsko proleće pokazalo je da ni jedna zemlja regije ne može biti sigurna od unutrašnjih nemira, no u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najveću pretnju postojećem sastavu na Srednjem Istoku ipak vide u rastućem islamističkom militarizmu i Islamskoj državi. Izvor: Dnevnik.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA