Najnovije

Hong Kong: Demonstranti traže direktne pregovore sa Pekingom

HONG KONG - Skoro 1.000 demonstranata, koji zahtevaju izmenu regulative za izbor lidera Hong Konga, marširalo je danas do kancelarija kineske vlade u tom gradu, zahtevajući direktne razgovore sa Pekingom o svojim zahtevima.
Hong Kong - protesti ne jenjavaju! (Foto: hkmagazine.com)

Hong Kong - protesti ne jenjavaju! (Foto: hkmagazine.com)

Demonstranti, među kojima ima najviše studenata, nalaze se od 28. septembra na ulicama Hong Konga i blokiraju tri glavne raskrsnice u azijskoj finansijskoj prestonici. Skoro 1.000 demonstranata, koji, kako kažu, žele slobodne izbore za prvog čoveka Hong Konga 2017, marširalo je od parka u centru grada do kancelarija kineske vlade. Pojedini su u rukama držali žute kišobrane koji su postali simbol demokratskog pokreta, dok su drugi uzvikivali - Želimo istinsku demokratiju! Raspoređeni policajci su posmatrali okupljene demonstrante koji su na kraju protesta vezali žute trake za kapiju na ulazu u sedište kineske vlade. Demonstranti zahtevaju direktan dijalog sa Pekingom pošto razgovori sa lokalnom honkonškom vlašću nisu dali nikakvog rezultata, navodi AFP. Lokalna vlast je ponudila demonstrantima da upute izveštaj Pekingu u kome bi se opisali nedavni događaji, a predložila i osnivanje komiteta koji bi vodio pregovore o daljim političkim reformama posle 2017. godine.
Pročitajte još:Ukrajinska armija može da se brani, ali više ne može da napada!Indija jača vojsku, testirana nova balistička raketa!
Učesnici masovnih demonstracija, međutim, nisu prihvatili nijedan predlog. Vođe demonstracija planiraju da otputuju u Peking kako bi izvršili pritisak na kineske vlasti da pristanu na direktne razgovore mada, kako navodi AFP, nije poznato da li bi im bilo dozvoljeno da putuju. Kineski predsednik Sji Đinping je u međuvremu izrazio podršku lideru Hong Konga Leung Čun-jingu, čiju ostavku traže demonstranti. "Kina u potpunosti podržava Vaše napore za očuvanje vladavine prava i socijalnog reda", rekao je Sji Leungu, koji je doputovao na samit zemalja APEK-a u Pekingu, a prenose kineski mediji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA