Najnovije

Netanijahu : Nećemo tolerisati pozive na uništenje Izraela

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da Izrael neće tolerisati nasilne proteste gde se poziva na uništenje nacije.
Netanjahu (Foto: JuTjub)

Netanjahu (Foto: JuTjub)

On je to rekao na današnjoj sednici vlade nakon jučerašnjih nereda, koje su izazvali izraelski Arapi na severu Izraela kraj sela Kfar Kane. "Nećemo više tolerisati proteste u srcu naše nacije, na kojima se maše zastavama Hamasa ili ISIL-a i poziva na oslobođenje Palestine krvlju i vatrom. U suštini (takvi protesti) pozivaju na uništenje Izraela.Vreme je da delujemo protiv tih pokreta koji žele da nas uniste“ rekao je Netanijahu. On je istakao da je Izrael država zakona i svako ko ih prekrši biće oštro kažnjen. Prema njegovim rečima, to uključuje i one koji bacaju kamenice, Molotovljeve koktele, blokiraju ulice i buše automobilske gume. Dan ranije Netnjahu je najavio da će dati instrukcije ministru unutrašnjih poslova da oduzme državljanstvo onima koji pozivaju na uništenje države Izrael. U subotu su hiljade izraelskih Arapa protestovale nakon što su policajci ubili jednog mladog Arapina iz Kfar Kane. Policajci tvrde da ih je on napao nožem ali video snimak privatne bezbebednosne kamere pokazuje da je Arapin pokušavao bezuspešno da polupa prozor policijskog kombija oštrim predmetom. Kada su policajci izašli iz kombija on se povukao i na snimku se vidi da je najmanje jedan policajac pucao na njega iz pištolja. Izraelski Arapi su zbog toga pozvali na jednodnevni štrajk, a izraelska policija je danas u visokoj pripravnosti nakon protesta koji su se proširili.
Pročitajte još:Kineski milijarder: Napio sam se i kupio fudbalski klubMEKSIKO: Žestoki sukobi studenata i policije
Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je da je pripavnost povećana na drugi, najviši nivo. Demonstranti su juče bacali kamenice i zapaljive bombe na policajce. Policija je pokrenula istragu o incidentu kako bi se utvrdilo da li je poštovan odgovorajući protokol. Sve se to dešava u vreme kada je napetost već nedeljama visoka u Jerusalimu gde se Palestinci iz istočnog dela grada skoro svakodnevno sukobljavaju sa policajcima na spornom svetom mestu. Inače najnoviji nivo pripranvsti u zemlji je najviši od letošnjeg rata u pojasu Gaze navodi Asošijted pres. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA