Najnovije

GEOEKONOMIJA: Evroazijski ekonomski savez odbacuje dolar i evro

MOSKVA - Evroazijski ekonomski savez će odbaciti korišćenje dolara i evra, a za transakcije će se koristiti ruska rublja, kazahstanske tenge i jermenska drama, piše ruska Izvestia. List navodi da je ova inicijativa podržana i od strane Saveta Federacije i od strane Državne Dume.
Ruska rublja (Foto: ipolitics.ca)

Ruska rublja (Foto: ipolitics.ca)

Evroazijski ekonomski savez koji uključuje Rusiju, Belorusiju, Kazahstan i Jermeniju će u periodu od 2025. do 2030. godine izvršiti ovu reformu i u potpunosti odbaciti zapadne valute. Reč je o jedinstvenom platežnom sistemu zemalja članica evroazijskog bloka, piše Izvestia, koji će postepeno postati jedinstveni platežni sistem jedne valute. O stvaranju nove zajedničke jedinstvene evroazijske valute je bilo govora, ali svi takvom koraku prilaze sa oprezom. Evroazijska valuta je ideja koja se razmatra od samih početaka kreiranja evroazijske strategije.
Pročitajte još:U Jordanu se srušio američki borbeni avion F-16
U 2013. godini obrt među članicama Carinske unije je dostigao 64.1 milijardu dolara, a sveukupni obrt sa trećim zemljama čak 930.1 milijardi dolara, objavila je EEK (Evroazijska Ekonomska Komisija). Prema podacima EEK, u trgovini među članicama Carinske unije, 50% se koristi rublja, 40% dolar, 8-9% evro, i oko 1% drugih valuta. "Emisija dolara je danas ogromna, a ne isključuje se kao mogućnost i krah američke ekonomije, jer je spoljni dug SAD veoma veliki." - rekao je za Izvestia, član komiteta Saveta Federacije za ekonomsku politiku, Evgenij Tarlo koji je istakao važnost okretanja nacionalnoj valuti i zajedničkim odbrambenim finansijskim sistemima članica Evroazijskog ekonomskog saveza. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA