Najnovije

KRAH SLOVAČKIH NAPREDNJAKA: Nema više oružja Ukrajini; Česi su poreklom Srbi! (VIDEO)

Pobeda partije Roberta Fica je veća nego što se vidi na papiru, jer je njegov Smer potrošio na kampanju pola miliona evra, a Progresivna Slovačka 25 miliona evra, izjavio je slavista Rene Poluh koji se za intervju za emisiju Luča kanala Pravi odgovor javio iz češke prestonice Praga.

Rene Poluh (Foto: Jutjub/Pravda)

On je govorio o rezultatima subotnjih izbora gde je pobedio Smer, kojeg Zapad deklariše proruskom partijom, sa 23 odsto glasova, dok je drugoplasirana bila prozapadna Progresivna stranka, ili u prevodu Napredna stranka, sa 18 odsto.

- Liberalne glasače u Slovačkoj su zaplašivali ako ne izađu na glasanje da će to biti pobeda Rusije. Jedan od prvih koji je korektno komentarisao je Igor Marinković, novinar iz Srbije i njegove reči je potvrdio Dmitrij Peskov koji je rekao da to nisu nikakve proruske stranke, već stranke koje guraju svoj nacionalni interes, samo se u Evropi nacionalni interes izjednačava sa proruskom propagandom – istakao je Poluh.

On je dodao da te stranke rade u interesu Slovaka, „a taj interes nije prozapadni, nego proslovenski“.

Upitan da li EU namerno postavlja Miroslava Lajčaka kao Slovaka i Žozepa Borelja kao Špance, da u pregovorima Beograda i Prištine zastupaju nezavisno Kosovo, budući da dolaze iz zemalja koje ne priznaju lažnu državu, kazao je da EU uvek radi nešto protiv Slovaka.

- Jednostavno postoje ti evropski komesari koji nešto odlučuju, koje niko ne bira i ti tu nemaš glas. Ti možeš u Slovačkoj da radiš neke stvari, ali ti komesari mogu da nas sankcionišu ako ne radimo šta oni žele. Što se tiče Lajčaka, Fico se čak izvinjavao zbog njega. Lajčaka Slovaci ne podnose i on ne predstavlja Slovačku – istakao je Poluh.

On je objasnio kako na izborima u Slovačkoj, zemlji Evropske Unije, nema nikakvog povlašćenog cenzusa za manjine, niti obaveznog broja žena u parlamentu, već birači biraju poslanike po imenima. Govorio je o i tajnoj poruci Miloša Zemana ugraviranoj na satu poklonjenom srpskom predsedniku, na kojoj je datuim obaranja Kula bliznakinja u NJujorku, 9. septembar, te otkrio da se brojevi 9 i 11 prikriveno ponavljaju još jednom upravo vezano za ovaj sat. Takođe je objasnio i pola miliona Poljaka na ulicama Varšave.

Govorio je da su Česi poreklom Srbi, ali da su Slovacima današnji Srbi zapravo bliži od Čeha, što je i pokazano na početku emisije porukama podrške iz Slovačke Banjskoj i srpskom Kosovo i Metohiji. Takođe je razjasnio i razliku između češke „ekavice“ i slovačke „ijekavice“ u govoru.

O svemu opširnije saznajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA