Najnovije

Tusk: Evropska unija ima neprijatelje

BRISEL – Bivši predsednik Poljske Donald Tusk danas je na svečanoj ceremoniji u Briselu preuzeo dužnost predsednika Evropskog saveta od Hermana Van Rompeja i zarekao se da će braniti evropske vrednosti od “neprijatelja EU”.
Donald Tusk predsednik Saveta Evrope? (printskrin Jutjub)

Donald Tusk predsednik Saveta Evrope? (printskrin Jutjub)

“Ovo je radostan i poseban dan”, rekao je Van Rompej okupljenima u holu sedišta Saveta i podsetio da je Poljska do pre malo više od četvrt veka bila zarobljena iza gvozdene zavese. “Danas omiljeni sin Poljske postaje otac EU”, kazao je belgijski političar i dodao da odlazi mirne savesti, jer ostavlja predsedavanje Savetom u dobrim rukama. Tusk je u kratkom govoru najavio da će mu prvi prioritet biti odbrana evropskih vrednosti, koje su ugrožene kako spolja, tako i iznutra. “Danas imamo posla ne samo sa skepticima, nego i sa neprijateljima”, istakao je on i dodao da je neophodno braniti granice EU i pomoći susedima koje dele njene vrednosti. Kao ostale prioritete Tusk je naveo izlazak iz ekonomske krize i održanje strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Pročitajte još:Hrvatska: Potpredsednik udruge specijalaca javno pretio Srbima genocidom, država nije reagovala!
“Transatlantski odnosi su kičma demokratskog poretka”, poručio je novi predsednik Evropskog saveta. Tusk je svoj govor održao na solidnom engleskom jeziku, kojim donedavno slabo vladao i zbog čega su ga mnogi kritikovali kada je proletos imenovan na novu funkciju. “Ako ste danas malo nervozni zbog promene na vrhu, ja sam još nervozniji od vas, ali to će proći”, poručio je Tusk okupljenima, koji su ga dočekali aplauzom. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA