Najnovije

Vučić i Netanijahu u Jerusalimu

JERUSALIM - Srbija i Izrael uvek će tražiti mir i konkretne načine da poboljšaju ekonomske i političke odnose, ali i da poboljšaju saradnju na drugim poljima, ocenili su danas izraelski zvaničnici i srpski premijer Aleksandar Vučić tokom prvog dana posete Izraelu koja je ocenjena kao istorijska.
Vučić i Netanijahu (Foto: JuTjub)

Vučić i Netanijahu (Foto: JuTjub)

Vučić je juče doputovao u Jerusalim, a dvodnevnu posetu započeo je susretom sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom. „Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela“, istakao je premijer Netanjahu obraćajući se novinarima pre sastanka sa srpskim premijerom. "Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša", zaključio je predsednik izraelske vlade. Netanijahu je na početku sastanka sa Vučićem ukazao na dugu istoriju jevrejsko-srpskih veza i istakao da je i u modernom dobu, "naš narod ujedinjen u borbi i patnji", prenose izraelski mediji. Netanijahu je rekao da jevrejski narod neće nikada zaboraviti ulogu Srba u ratu protiv nacista. "To je pitanje časti, nešto što duboko osećamo u našim srcima i uvek uvek će biti tamo", dodao je on. Izraelski premijer je takođe pomenuo cioniste koji su došli iz Srbije, uključujući rabina Jehudu Alkalaja i baku i dedu Teodora Hercla, koji su sahranjeni u Beogradu. "DŽeruzalem post" ukazuje da je Vučićeva posta prva poseta Izraelu jednog srpskog premijera.
Pročitajte još:Moldavija glasala za Evro-azijske integracije
Netanijahu je istakao da je Vučićeva istorijska poseta Izraelu odraz prijateljstva jevrejskog i srpskog naroda, kao i posvećenosti bližoj saradnji dveju zemalja. On je takođe rekao da trenutni nivo bilateralne saradnje nije još počeo da odražava potencijal koji postoji između dve države. "Radeći zajedno mi mozemo da učinimo ove naše zemlje prosperitetnijim i sigurnijim," ocenio je izraelski premijer. Izraelski mediji prenose da je Vučić izrazio poštovanje prema Netanijahuu i pomoći iz Izraela tokom užasnih poplava s kojima se Srbija suočila u maju. Srpski premijer je istakao da mu je Netanijahu tada lično telefonirao. "Mi nećemo nikada zaboraviti tu posvećenost u toj vrlo teško situaciji s kojom smo se suočili," rekao je predsednik Vlade Srbije. "DŽeruzalem post" prenosi i pisanje srpskih medija da je Vučić po dolasku u Izrael u nedelju rekao da postoji "relativno nizak" nivo trgovine između Srbije i Izraela, i istakao da želi da se to značajno poveća. Izraelski mediji su takođe preneli Vučićevu izjavu da dvodnevnu posetu Izraelu smatra politčki značajnom i da će tražiti od Izraela podršku u SAD i drugim zemljama gde Izrael ima veliki značaj i uticaj. Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da ćemo ozbiljno investirati u naše odnose. „Na polju ekomomije i politike možemo da proširimo našu saradnju na industriju, poljoprivredu, sektor informacionih tehnologija, kao i na bezbednosne teme. Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju između naše dve države", zaključio je predsednik Vlade Srbije. On je zahvalio izraelskom kolegi na stavu Izraela da ne prizna nezavisnost Kosova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA