Najnovije

Bramerc: Vratiti Šešelja u zatvor

NJUJORK/HAG - Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da Vojislav Šešelj nije poštovao naloge suda i da je vređao žrtve i da je potrebno da prvostepena presuda u slučaju Šešelja bude izrečena u najkraćem mogućem roku, imajući u vidu reagovanja u regionu na njegovu „negativnu" retoriku.
Serž Bramerc (Foto: JuTjub printskrin)

Serž Bramerc (Foto: JuTjub printskrin)

„Tužilaštvo razume i deli frustraciju mnogih zbog neizricanja presude iako je poslednji svedok saslušan u julu 2010. godine, a suđenje okončano 2012. godine“, naveo je Bramerc u izveštaju o radu Tribunala koji je danas podneo Savetu bezbednosti UN. Bramerc je u izveštaju istakao da je bilo neophodno da od Pretresnog veća zatraži opoziv odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu „zbog nepoštovanja naloga Tribunala i vređanja žrtava“. Konstatujući snažnu reakciju javnosti na oslobađanje Šešelja, tužilac je rekao da "to treba da nas ohrabri da udvostručimo napore da obezbedimo odgovornost za ozbiljna kršenja humanitarnog prava i čvrsto se suprotstavimo svim oblicima revizionizma."
Pročitajte još:Osoblje napušta Haški tribunal!
Bramerc je istakao da za kašnjenja u procesima koji se vode protiv Šešelja i Gorana Hadžića nije odgovorno Tužilaštvo. On je takođe ukazao na završetak suđenja Radovanu Karadžiću tokom kojeg je ispitano 550 svedoka, uloženo više od 10.000 podnesaka i čiji transkript sadrži oko 165.000 stranica. Bramerc je takođe naveo da u dva preostala slučaja, Mladiću i Hadžiću, odbrana trenutno iznosi dokaze, a da je žalbena procedura u toku u pet slučajeva. Bramerc je ocenio da je na planu domaćih suđenja u državama bivše Jugoslavije potrebno dalje poboljšanje i pohvalio saradnju BiH i Srbije u hapšenju osumnjičenih za zločin u Štrpcima iz 1993. godine. "To je veoma pozitivan događaj koji pokazuje koliko se može postići efiaksnom saradnjom", rekao je tužilac, a saopšteno je iz Tribunala. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA