Najnovije

BEZ JASNOG ODGOVORA: Zašto je šef crnogorske obaveštajne službe dao ostavku!?

PODGORICA – Odlazak sa funkcije direktora crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Bora Vučinića izazvao je nedoumice u tamošnjoj političkoj javnosti o razlozima njegovog povlačenja. Vučinić je, kako je saopšteno u utorak iz ANB, to odlučio posle dogovora sa premijerom Milom Đukanovićem.
Milo Đukanović - Montenegro (Foto: predsjednik.gov.me)

Milo Đukanović - Montenegro (Foto: predsjednik.gov.me)

„U proteklom periodu, moj i angažman mojih saradnika, služio je građanima Crne Gore, njihovoj bezbednosti i nacionalnim bezbednosnim interesima, uz punu posvećenost sprovođenju reformi na putu Crne Gore u NATO”, istakao je Vučinić, koji je za direktora ANB imenovan 2012. godine. Crnogorski mediji danas prenose da ta iznenadna ostavka „u četiri oka” u kabinetu premijera Đukanovića zvanično nije obrazložena, a spekuliše se da je tome prethodio sukob tokom kojeg je premijer bez dvoumljenja prihvatio odlazak nekada pouzdanog saradnika. Dnevne novine saznaju da su ovom ostavkom navodno bili zatečeni prvo Vučinićevi saradnici, sa kojima je dan ranije održao kolegijum, na kojem nije odavao utisak odlazećeg direktora, a više sagovornika tog lista tvrdi da o povlačenju Vučinića do juče nisu znali ni vladini čelni ljudi za bezbednost, potpredsednik Duško Marković i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Aleksandar Dedović iz Alfa centra za Antenu M ocenjuje da se „u ovom periodu može očekivati veći broj ostavki sa važnih funkcija i pozicija u državi, naravno, najviše u resoru odbrane, obaveštajnih službi i spoljne politike”. On ne misli da je Vučinić lično kao direktor bio smetnja uspešnijim integracijama u NATO i EU, već da, možda, nije uspeo unutar Agencije da se izbori sa svim zahtevima koji su postavljeni u smislu dovođenja u red ANB i komunikacija sa ostalim vojnim obaveštajnim službama.
Pročitajte još:Hrvati vređali Srbe u Glini, na mestu gde su ustaše napravile pokolj
Dedović podseća i da je reforma obaveštajnog sektora bila tema na samitu NATO-a u Velsu i zaključuje da „svaka promena i dolazak novog direktora na čelo ANB znači očekivanja izvesnog napretka u NATO integracijama”. Podgorički portal „Vijesti” navodi, prema svojim izvorima iz vlade, da je Vučinić podneo ostavku pošto su mu iz vrha vlasti jasno stavili do znanja da nisu zadovoljni načinom na koji vodi tajnu službu. Navodno, potpredsednik Vlade Duško Marković, bivši šef ANB, nezadovoljan je načinom na koji Vučinić, postavljen 2012. na zahtev tadašnjeg premijera Igora Lukšića, rukovodi agencijom od samog početka mandata. Ali, Marković je za ovaj portal kazao da nije znao za ostavku Vučinića i da je za nju čuo od predsednika parlamenta, a demantovao je i nagađanja da je ostavka rezultat razlika u pogledu penzionisanja kompromitovanih kadrova u ANB. To je potvrdio i član Odbora za bezbednost i odbranu iz Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović, koji za RTCG dodaje da s tim nisu bili upoznati ni članovi tog skupštinskog tela. On smatra da premijer Milo Đukanović prikriva stvarne razloge za smenu Vučinića. „Traženje razloga za faktičku smenu Vučinića u, navodno, nužnoj potrebi reformisanja ANB, čime se izlazi u susret zahtevima NATO-a, što u javnost plasiraju posebno mediji bliski aktuelnoj vlasti, doživljavam kao svojevrsnu dimnu zavesu kojom Đukanović želi da prikrije stvarne razloge smene. Simptomatično je da je potpredsednik Vlade Marković, koji je nedavno imenovan za prvog čoveka Biroa za operativnu koordinaciju službama bezbednosti, izjavio juče da je prvi put čuo za ostavku Vučinića”, kazao je Kaluđerović. Ako je to tačno, zaključuje on, onda Đukanović „solira” u kadrovanju na najosetljivijim mestima u vlasti, da bi imao apsolutni uticaj u celokupnom obaveštajno-bezbednosnom sektoru. Član Odbora za bezbednost Nebojša Medojević, iz opozicionog Pokreta za promene, rekao je da premijer odavno želi da smeni Bora Vučinića, koji je, kako ocenjuje, kao kompromisno rešenje doveden u ANB jer je u NATO-u imao pozitivnu reputaciju kao ministar odbrane. „U ANB je, međutim, upravljanje službe prepustio stranim diplomatama i predstavnicima stranih obaveštajnih službi. Sve informacije je stavio na raspolaganje stranim službama, pa Crna Gora već duže vreme nema državne tajne i to mu Đukanović nikada nije oprostio”, zaključio je on. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA