Najnovije

Mladi iz BiH rođeni posle rata nezainteresovani za pomirenje

Ovo istraživanje je rađeno na uzorku od 2.606 građana čime je ovo i najveće istraživanje na temu pomirenja u BiH nakon 1995. godine.
Mladi nezainteresovani za pomirenje (Foto: freeimages.com)

Mladi nezainteresovani za pomirenje (Foto: freeimages.com)

Rezultate istraživanja o stavovima građana (i građanki) spram pomirenja i izgradnje poverenja u 13 gradova Bosne i Hercegovine, uključujući i Banja Luku predstavljeni su danas javnosti, stručnjacima i predstavnicima različitih grupa. “Rezultati su pokazali da građani u lokalnim zajednicama imaju vrlo interesatna tumačenja i odgovore na temu pomirenja i izgradnje poverenja, da postoje potencijali za dalju promociju dijaloga među njima, kako na nivou države BiH, tako i u lokalnoj zajednici”, rečeno je. “Prošle godine radili smo anketno ispitivanje stavova građana i građanki u 13 lokalnih zajednica BiH. Nismo im nametali nikakve koncepcije, poželjne stavove ili ideologije, nego smo samo hteli da čujemo šta oni misle o tome”, kazao je Davor Marko iz Centra za društvena istraživanja Analitika iz Sarajeva. On kaže da su tokom oktobra organizovane fokus grupe u svih 13 lokalnih zajednica uz pomoć partnera. “Interesantno je da dve trećine građana podržava procese pomirenja. Naravno, postoje varijacije. Na primjer, građani Banja Luke podržavaju ove procese mnogo više od ljudi u Bijeljini i Srebrenici. Zanimljivo je da kategorije ljudi koji najviše podržavaju ove procese su oni koji su bili direktno uključeni u rat – ratni vojni invalidi, bivši logoraši, vojnici. Oni međusobno već imaju izgrađene odnose i imaju zajedničke incijative”. Davor Marko je istakao da ove procese najmanje podržavaju mladi koji su rođeni nakon rata. “Tražeći uzroke zašto je to tako dobili smo odgovore da su mladi socijalizovani u već podeljenom društvu u kojem dominiraju politički narativi koji su prilično isključivi prema drugim i drugačijim. Klasični, tradicionalni mediji zagovaraju interese određenih političkih partija, grupa ili etničkih narativa. Zatim dosta utiču porodica i škola”, kaže on.
Pročitajte još:BiH: Dozvoljen lov na Srbe povratnike Uhapšene četiri osobe u Bosni zbog ratnog zločina
Dodaje da je zanimljivo i to da je analizirano kome građani, kao akterima ovih procesa, najviše veruju. Zaključak je da veruju u ljude koji ne zagovaraju ekskluzivne intrese jedne od tri etničke ili religijske grupe, a u Banjaluci su i žene vrlo visoko pozicionirane. U ovom kontekstu najmanje vjeruju političarima i religijskim liderima, pogotovo religijskim liderima koji su dominantni u javnom prostoru. Istraživanjem je potvrđeno da do pomirenja i većeg poverenja među građanima može doći ukoliko se popravi socio-ekonomska situacija u celoj državi. Kad se građani zaposle, ove ih stvari neće zanimati. Ovo naučno istraživanje uradio je tim Univerziteta u Edinburgu i Centar za empirijska istraživanja religije u BiH, te Mreža za izgradnju mira i Helsinški parlament građana Banja Luke. Izvor: BH-index

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA