Najnovije

Uzgajivači ovaca u Sloveniji nezadovoljni subvencijom za vukove

LJubljana  - Slovenački uzgajivači ovaca i koza u krajevima gde njihovim stadima prete vukovi nisu zadovoljni državnim rešenjem prema kojem bi dobili 120 evra subvencije po hektaru pašnjaka, ali ako postave električne ograde ili stada zaštite ovčarskim psima.
Ovce (Foto: JuTjub)

Ovce (Foto: JuTjub)

Iako je uzgoj ovaca veoma smanjen u odnosu na stanje od pre pedesetak godina, time se još bavi oko 5.000 poljoprivrednika i u nekim delovima zemlje česte su štete koje stadima nanose vukovi. "Čujem da bi ograde pod strujnim naponom morale biti visoke 160 centimetara, a u svetu postoji samo jedan proizvođač takvih ograda", naveo je za ljubljanski "Dnevnik" Boris Grabrijan iz udruženja uzgajivača ovaca i koza. Grabirjan smatra da se takvo rešenje ne bi isplatilo uz predviđenu nadoknadu od 120 evra po hektaru, koliko je predviđeno merama iz sedmogodišnjeg programa ruralnog razvoja, u sklopu kojeg će Slovenija iz fondova EU dobiti 1,1 milijardu evra. Predviđena je i mogućnost zaštite stoke korištenjem klasične niske električne ograde, uz nadoknadu od 112 evra po hektaru, ali uz uslov da ovce dodatno stalno čuvaju ljudi i ovčarski psi.
Pročitajte još:Tuđman Hrvatima neprikosnoveni „Otac nacije“Trezor Centralne banke BiH ‘olakšan’ za 300.000€
Ta kombinacija je finansijski povoljnija, ali postoji niz nedoumica oko nje - od toga da li to znači da bi pastir koji bi čuvao ovce morao biti stalno zaposlen (što bi dovelo u pitanje isplativost takvog pristupa), do toga gde uopšte naći pastire, s obzirom da je taj poziv u Sloveniji gotovo izumro. O slovenačkom programu ruralnog razvoja, koji je nedavno potvrdila i Evropska komisija, upravo je u toku javna rasprava ali njime nisu najzadovoljniji mali poljoprivrednici i stočari koji su najbrojniji, budući da najviše sredstava usmerava u velika poljoprivredna gazdinstva. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA