Najnovije

Banjaluka: Iz Evropske unije stižu samo ucene

BANJALUKA - Evropska unija u najnovijem dokumentu „Rast i zapošljavanje“ traži od BiH sprovođenje radikalnih socijalno-ekonomskih reformi, kao uslov za njeno članstvo u Uniji. Brisel zahteva privatizaciju elektroenergetskog sektora, ali i smanjenje poreza na plate i pojeftinjenje radne snage u zemlji!
EU ucenjuje (Eapc.eu)

EU ucenjuje (Eapc.eu)

Ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak će, kako saznaju „Novosti“, na sastanku u Briselu usvojiti zaključak kojim traže da se domaći političari pisanim putem obavežu da će u skladu sa ovim dokumentom i nemačko-britanskom inicijativom, raditi na sprovođenju ovih zahtevi. Brisel će, zapravo, usloviti zemlju da mora da sprovede korenite socijalno-ekonomske reforme, ukoliko želi da bude aktiviran Sporazom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH. - Ključni zahtevi biće drastično smanjenje poreskih opterećenja na plate, privatizacija državnih firmi - „Telekoma“, Elektroprivrede, šumskih gazdinstava... - tvrde naši sagovornici u diplomatskim krugovima u zemlji. Brisel državna preduzeća u BiH vidi kao „krave muzare“ i izvor ogromne moći stranačkih lidera. Naglašeno je da su u BiH opterećenja privrede najveća u Evropi. EU smatra da se u BiH treba podstaći zapošljavanje i poboljšati konkurentnost smanjenjem troškova rada na znatno niži procenat. Brisel podržava i zahteve Međunarodnog monetarnog fonda da se temeljito promene i zakoni o radu, kao i odnos prema investitorima. Zahteva se da se ubrzaju i pojednostave procedure za otvaranje preduzeća, ali i pooštri kontrola rada preduzeća i kontrolnih organa. Predstavnici sindikata u zemlji strahuju da bi zahtevi EU i MMF mogli da dovedu do drastičnog pojeftinjenja radne snage što bi domaće radnike, pre svega građevince, dovelo u još teži položaj. - Očigledno je da strani investitori hoće da sebi obezbede jeftinu radnu snagu u BiH. Sumnjivo je insistiranje EU i MMF na radikalnim izmenama Zakona o radu. Očigledno je da im nivo stečenih radničkih prava u RS i FBiH ne odgovara, pa žele da ih sruše, kako bi radnike mogli da angažuju samo na određeno vreme - upozoravaju sindikalci u RS.
Pročitajte još:Dodik: Entitetska vlast do 20. decembraODBAČENA POSLEDNJA ŽALBA: Kapetana Dragana izručuju Hrvatskoj!
Ekonomista Aleksa Milojević kaže, za „Novosti“, da ovim dokumentom strani kapital želi da zagospodari prirodnim resursima u BiH. - Moćni svetski kapital želi jeftinu radnu snagu i slabu državu, a smanjenje poreza na plate oslabilo bi državu. Porezi na plate jesu visoki, ali bez njih država ne bi mogla da finansira tekuće obaveze i otplaćuje dugove prema MMF - rekao je Milojević. - Tačno je da su institucije nefunkcionalne, da korupcija razara društvo, da je kriminalna privatizacija uništila privredu, ali sumnjivo je da MMF smetaju postojeći zakoni o radu, čije suštinske odredbe se poštuju u razvijenim zapadnim zemljama - upozorio je Milojević. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA