Najnovije

Hongkong: Obojena revolucija poražena nakon dva i po meseca protesta!

HONGKONG - Policija u Hongkongu saopštila je danas da će sledeće sedmice ukloniti preostale demonstrante koji još kampuju u centru grada, blokirajući saobraćaj u ovom kineskom gradu već dva i po meseca, a kineski državni mediji ocenjuju da je pokret poražen i upozoravaju domaće i strane neprijatelje da ne pokušavaju da destabilizuju grad.
Demonstrante potisnula policia! (Foto: Jutjub printskrin)

Demonstrante potisnula policia! (Foto: Jutjub printskrin)

Portparol policije Stiv Hui izjavio je da je demonstrantima dato dovoljno vremena da spakuju svoje stvari pre nego što ih policija u ponedeljak ukloni, prenosi AP. Demonstranti protestuju zbog plana zvaničnog Pekinga da nametne kandidate na prvim izborima za gradonačelnika države-grada Hongkonga, koji je poseban administrativni region Kine. Izbori treba da budu održani 2017. godine. Demonstracije predvode studenti, koji od kineske vlade nisu dobili podršku za svoje zahteve o autonomiji u izboru prvog čoveka Hongkonga. Tokom protekle sedmice vlast u Hongkongu zatvorila je glavni kamp demonstranata u blizini finansijskog sedišta grada i uhapsila 249 osoba koje su odbile da odstupe. Svi uhapšeni kasnije su pušteni iz pritvora. Portparol policije je za ponedeljak ujutro najavio uklanjanje barikada koje se već 77 dana nalaze na oko 100 metara od šoping centra. "Upozoravam one koji su nelegalno okupirali ulicu da što pre uklone prepreke, pokupe svoje stvari i napuste tu oblast mirno i bez nereda", izjavio je Hui. On je dodao da će policija preduzeti akciju protiv onih koji odbiju da tako postupe i da će ih skloniti. Tokom prošlog četvrtka na miran način se povukla većina demonstranata iz centra grada i to je nagovestilo da je blizu kraj dvoipomesečnih demonstracija. Tada je veći deo kampa očišćen od šatora, ćebadi i umetničkih instalacija aktivista koji su tu boravili. Saobraćaj je u finasijskom distriktu vraćen u normalu.
Pročitajte još:DŽihadisti u Iraku oborili helikopter regularne vojskeRusija sprema nove sankcije Americi!
Kineski državni mediji ocenjuju da je pokret u Hongkongu poražen i upozoravaju, kako navode, domaće i strane neprijatelje da ne pokušavaju da destabilizuju grad. Mnogi ipak smatraju da će ove demonstracije proširiti svest i potrebu ljudi, posebno mlađih, da se bore za demokatiju. Vođe ovih protesta najavljuju da će nastaviti kampanju gađanske neposlušnosti i tako vršiti pritisak na vladu u borbi za demokratiju. Od početka demonstracija koje su nazvane "kišobran revolucija" ukupno je periodično bilo uhapšeno 900 demonstranata. Hongkong, bivša britanska kolonija, predata je Kini 1997. pod principom "jedna država, dva sistema" kojim se zadržavaju socijalni i ekonomski status grada do 2047. godine. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA