Najnovije

KOCKA JE BAČENA: Amerika će novim zakonom o Ukrajini zapaliti ceo svet!

SAD - Senat SAD-a je odobrio zakon koji omogućava vojnu podršku Ukrajini i time je praktično odobreno ono što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko tražio od Amerike.
Ukrajinski vojnici u misiji u Iraku (Foto: WikiMedia)

Ukrajinski vojnici u misiji u Iraku (Foto: WikiMedia)

"Akt podrške slobodi u Ukrajini 2014" je naziv zakonske odredbe (S.2828) koja definiše da se Ukrajina opredelila da bude vojni saveznik SAD i da SAD pruža pomoć oružanim snagama Ukrajine tokom 2015. godine u visini od 350 miliona američkih dolara. Senat SAD je takođe uputio zahtev američkom predsedniku, Baraku Obami, da uvede nove sankcije Rusiji i to prema kompanijama koje su u vlasništvu ruske države, a posluju na teritoriji SAD-a. Očekuje se da će Obama potpisati ovaj zakon, iako je nedavno izjavio da "ne vidi potrebu za novim sankcijama Rusiji". Lobiranje u cilju ovog zakona je bilo višeslojno. Poznato je da je i ukrajinski komandant Semen Semenčenko putovao u Vašington, gde se sreo sa uticajnim kongresmenima i postigao određene dogovore preko republikanske institucije IRI. Državni vrh Ukrajine već nekoliko poslednjih meseci otvoreno traži od SAD-a da ih naoruža,a sve je jača i ideja učlanjenja Ukrajine u NATO alijansu. Naoružavanje Ukrajine od Amerike su tražili i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Najglasniji na ovom polju je bio Porošenko koji konstantno paralelno poziva Rusiju da povuče svoju vojsku, iako ne nudi nijedan dokaz o prisustvu ruske vojske na teritoriji zahvaćenoj ratom. Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, nedavno je u oči rekao DŽon Keriju, državnom sekretaru SAD-a, da prestane da izmišlja priče o ruskoj vojsci u Ukrajini ili da pokažu dokaze i snimke ruske vojske u Ukrajini. Ovakav potez Senata SAD je praktično poslednja stepenica do vojnog sukoba Rusije i SAD, odnosno, jednog globalnog sukoba i praktično trećeg svetskog rata.
Pročitajte još:RAMZAN KADIROV PORUČIO VEHABIJAMA: Proteraću vam porodice, a kuće srušiti do temelja!
Zapadne evropske zemlje su pod kišobranom SAD dominacije u NATO alijansi i nekoliko evropskih zemalja se praktično otvoreno sprema za ratna dejstva. Švedska je najavila vojne vežbe rezervista zbog mogućeg sukoba sa vojskom Rusije, a pribaltičke zemlje su sa Poljskom osnovali "Objedinjeni štab za dejstva protiv agresije Rusije". Poljska se posebno vojno sprema protiv Rusije i zahtevala je od NATO da razmesti baze na njenoj teritoriji. Ukoliko SAD naoruža ukrajinsku vojsku, time praktično zauzima poziciju jednog od učesnika rata protiv ustanika na jugoistoku zemlje. Sledeći logičan korak je da Moskva krene da naoružava DNR i LNR. Ako do toga dođe to je onda sukob ruskog i američkog naoružanja, odnosno, Rusije i Amerike i posledice mogu biti nesagledive. Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA