Najnovije

Silovane i mučene Srpkinje još uvek nisu "žrtve rata"

BEOGRAD - Udruženje žena žrtava rata iz Republike Srpske pokrenuće inicijativu za donošenje novog zakona, koji će Srpkinjama silovanim i mučenim u bošnjačkim i hrvatskim kazamatima u BiH omogućiti da ostvare status civilne žrtve rata, kaže predsednik Udruženja Božana Živković Rajilić.
Avgust 1995. (Foto: JuTjub printskrin)

Avgust 1995. (Foto: JuTjub printskrin)

Ona je rekla Srni da su vlasti Republike Srpske iskazale punu spremnost da pruže svu pomoć ženama koje su bile žrtve najgorih zverstava, i najavila da će Udruženje, odmah po formiranju nove vlade Srpske, pokrenuti inicijativu za donošenje novog zakona o civilnim žrtvama rata. Rajilićeva kaže da Srpkinje koje su silovane i mučene u bošnjačkim i hrvatskim kazamatima više nisu nevidljive. "Konačno imamo Udruženje i vlast koja je spremna da nas podrži i da pokažemo svetu da u proteklom ratu nismo bile samo majke, supruge i kćeri silovatelja, već da smo bile žrtve i doživele najgora fizička i psihička maltretiranja", rekla je Rajilićeva. Obraćajući se na Izbornoj skupštini Udruženja porodica nestalih i poginulih Suza, koja je održana u Beogradu, Rajilićeva je poručila okupljenim da nikad ne odustanu u nameri da saznaju istinu o svojim najmilijim, kao što ni Srpkinje iz BiH nikada nisu odustale od toga da progovore i nezainteresovanom svetu kažu da su i one bile žrtve. "Za svet smo 25 godina bile majke, sestre, supruge boraca - silovatelja, a samim tim i dozvoljena meta i neko nevažan. Izborile smo se da nas vide i čuju. Vama želim da nađete one koje tražite i da ih nikada ne zaboravite", poručila je Rajilićeva. Prema njenim rečima, Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske na početku svog rada je okupljalo 36 članica, a sada ima 252.
Pročitajte još:Srpkinje u Hrvatskoj i BiH silovane po komandi! Istorijsko svedočanstvo iz 1909. o silovanju srpskih žena za vreme turske okupacije Kosova (FOTO)
Predsednik Udruženja porodica nestalih i poginulih Suza, Čedo Marić, koji je danas ponovo imenovan na tu funkciju, kaže da je traženje nestalih Srba u Hrvatskoj sve mučniji proces, posebno ako se zna da postoji 220 registrovanih grobnih mesta u kojim su ukopana tela nakon akcija Bljesak i Oluja, a koja se u Hrvatskoj ignorišu. "U takvoj situaciji teško je govoriti o rezultatima. Pred nama je i dalje sizifovski posao, ali nećemo odustati", poručio je Marić. Zamenik predsednika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Dušan Čelić rekao je da se vapaj srpskih porodica koje traže nestale na području cele bivše Jugoslavije slabo čuje, jer je "mala ruka, malena i snaga". Govoreći sa pozicije predstavnika porodica nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, Čelić je poručio vlastima u Srbiji da "normalizacije odnosa sa Prištinom ne može biti ukoliko ona znači zaborav srpskih žrtava". Izvor: Nezavisne novine

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA