Najnovije

(VIDEO) SAD: CIA platila 180 miliona dolara kompanijama koje su mučile

SAD - Dajana Fajnštajn, predsedavajuća Obaveštajnog komiteta Senata SAD, izjavila je da je Amerika potrošila 180 miliona američkih dolara na ugovore sa kompanijama koje su izvršavale njihove programe za napredno ispitivanje, odnosno, nehumane metode ispitivanja koje uključuju najekstremnija mučenja ljudi.
Dajana Fajnštajn (Foto: JuTjub)

Dajana Fajnštajn (Foto: JuTjub)

Ona je te podatke iznela čitajući Izveštaj o mučenjima agencije CIA koji ima ukupno 500 stranica. Fajnštajnova objašnjava da su od 2005. godine imali ugovore sa dve kompanije koje su radile na širenju ovog programa i koje su im vršile uslugu monitoringa celog procesa primene ovog programa. Bela Kuća koristi termin "napredno ispitivanje" i tehnike tog "naprednog ispitivanja" su primenjivane posle rušenja bliznakinja i Bin Ladenovog terorističkog napada. Izveštaj CIA pokazuje da su tehnike "naprednog ispitivanja" zapravo brutalne metode mučenja ljudi. Program je sprovođen na specijalnim tajnim lokacijama, odnosno, zatvorima u Evropi i Aziji pod administracijom DŽordž Buša Mlađeg, stoji u ovom objavljenom CIA izveštaju.
Pročitajte još:Švedski vojni rezervisti se spremaju za rat sa Rusijom!?
Američka politička elita je složna u tome da je izveštaj srušio kredibilitet i imidž SAD u svetu. Huan Mendez, zvaničnik UN, pozvao je i Rusiju i Kinu i Iran da objave svoje izveštaje o mučenjima. On je istakao da bi bilo veoma dobro ako bi ti izveštaji bili detaljni i potpuni. Reakcije su različite širom sveta, a jedna od onih koje su skrenule pažnju javnosti je poziv Marin Le Pen, predsednice vodeće francuske desničarske stranke "Nacionalni front", da Francuska izađe iz NATO, upravo zbog izveštaja koji pokazuje brutalno kršenje ljudskih prava od strane SAD. Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA