Najnovije

Gradonačelnik Trebinja objavio da je grad bankrotirao

BANJALUKA – Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pozvao je Vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Agenciju za bankarstvo da pomognu Trebinju koje je, kako je rekao, bankrotiralo.
Bankrot (Foto: selectfactoring.co.uk)

Bankrot (Foto: selectfactoring.co.uk)

Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona evra) „zarobljenih” u „Bobar banci” koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti. Vučurević je naveo da je od tih pet miliona maraka, oko 2,3 miliona (oko 1,15 miliona evra) su operativna finansijska sredstva, a 100 hiljada maraka (50.000 evra) su dodatna sredstva. „Nastojaćemo da od sredstava koje u međuvremenu prikupimo, isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca”, kazao je Vučurević novinarima u Trebinju. Gradonačelnik je najavio da će pozvati građane da izađu na ulicu ukoliko se za taj problem uskoro ne reši. „Obraćali smo se svim nadležnim institucijama u BiH, ali nikakav odgovor nismo dobili”, kazao je Vučurević. Najavio da će se obratiti i Agenciji za bankarstvo BiH, Centralnoj banci, Evropskoj agenciji za bankarstvo i drugim evropskim telima koja prate legalnost rada banaka. „Bobar banka” je zbog nelikvidnosti zatvorena krajem novembra, te su blokirani i svi računi i ulozi. Agencija za bankarstvo RS je u „Bobar banku” postavila prinudnog upravnika. Procenjuje se da je u toj banci „zarobljeno” oko 160 miliona maraka (oko 80 miliona evra) uloga koji najverovatnije neće moći da budu isplaćeni.
Pročitajte još:Srpkinje u Hrvatskoj i BiH silovane po komandi! Istorijsko svedočanstvo iz 1909. o silovanju srpskih žena za vreme turske okupacije Kosova (FOTO)
Osim sredstava Grada Trebinja, u „Bobar banci” je blokirano i deset miliona maraka sredstava Elektroprivrede RS, osam miliona maraka Rudnika i termoelektrane Ugljevik, dva miliona maraka Hidroelektrana na Drini, tri miliona maraka HE na Trebišnjici, dva miliona maraka Lutrije RS, 6,5 miliona maraka Garantnog fonda. Zatim, u „Bobar banci” ostala su i dva miliona maraka Investiciono-razvojne banke RS, koja je putem te banke fizičkim i pravnim licima dala ukupno 44 miliona maraka kredita. „Bobar banka” zatvorena je samo dva meseca pošto je iznenada preminuo njen vlasnik, Gavrilo Bobar, visoki funkcioner i poslanik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prethodnom sazivu Skupštine RS. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA