Najnovije

Japan: Nakon izbora premijer Šinzo Abe se posvećuje ekonomiji

TOKIO - Japanski premijer Šinzo Abe, čija je vladajuća koalicija danas osvojila ubedljivu pobedu na izborima za donji dom parlamenta, izjavio je da je njegov prioritet ekonomija.
Abe (Foto: risingpowersinitiative.org)

Abe (Foto: risingpowersinitiative.org)

Abe je za nacionalnu televiziju NHK takođe rekao da će se baviti i drugim značajnim pitanjima, uključujući nacionalnu bezbednost, prenosi AP. Nakon većine prebrojanih glasova, očigledno je da je njegova Liberalno-demokratska partija osvojila solidnu većinu i da će zajedno sa koalicionim partnerom, budistički orijentisanom Komei partijom, imati najmanje dve trećine poslanika, navodi AP. Dvotrećinska većina u donjem domu omogućava vladi nadglasavanje gornjeg doma, u kojem je jača opozicija, i usvajanje zakona. Izlazne ankete nakon izbora takođe su pokazale da će Abeova vladajuća koalicija ostvariti ubedljivu pobedu, navela je agencija AP. Nakon većine prebrojanih glasova, rezultati pokazuju da je Abeova partija osvojila više od 280 od ukupno 475 mesta u donjem domu parlamenta, a zajedno sa koalicionim partnerom Komei partijom imaće preko 310 poslanika, objavila je nacionalna tv NHK.
Pročitajte još:Francuzi ubili 200 džihadista u zapadnoj AfriciAmbasador Kine: Nova platforma za Srbiju
Glasači su birali između 1.191 kandidata za donji dom japanskog parlamenta na prevremeno sazvanim izborima. Abe je uoči raspuštanja parlamenta u novembru rekao da će odložiti do 2017. podizanje poreza na promet planiran za iduću godinu pošto je zemlja ušla u recesiju posle povećanja tog poreza u aprilu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA