Najnovije

Grčkoj preti nova kriza

Grčka bi se mogla suočiti sa manjkom novca ako bi prevremeni izbori bili održani usred delikatnih pregovora Atine sa međunarodnim kreditorima.
Stavros Dimas (Foto: crashonline.gr)

Stavros Dimas (Foto: crashonline.gr)

Do nove krize bi moglo da dođe ukoliko ne uspeju predsednički izbori. U tom slučaju pašće vlada i moraće ponovo da se ide na parlamentarne izbore. Na mogući “značajan manjak finansijskih sredstava” juče je upozorio i grčki ministar finansija Gikas Harduvelis. - Ako ne bude vlade, Grčka će se suočiti sa velikim manjkom kojim je moguće upravljati do februara - dodao je Harduvelis. Premijer Andonis Samaras sazvao je za sutra prvi od tri moguća kruga izbora za naslednika aktuelnog predsednika Karolosa Papuljasa. Rizično kockanje Samarasa, kako njegov potez ocenjuje magazin “Ekonomist”, odmah je dovelo do blage destabilizacije finansijskih tržišta. Prema Samarasu, razlog za predsedničke izbore dva meseca pre roka jeste baš politička stabilnost. Naime, on veruje da funkcionisanje Grčke ugrožava ultraleva partija Siriza i njen lider Aleksis Cipras, koji stalno zahteva nove parlamentarne izbore. Međutim, Samarasov predsednički kandidat Stavros Dimas teško da će dobiti poslaničku većinu u prvom, a malo je verovatno i u drugom krugu glasanja, 23. decembra. Premijer kontroliše 155 od 300 poslanika nacionalnog parlamenta, a u prva dva kruga je potrebno da barem 200 podigne ruku za Dimasa. U trećem i konačnom krugu, 29. decembra, taj prag ipak pada na 180 poslanika, pa se premijer nada da će do tada privoleti još 25 poslanika da glasaju za Dimasa. Ako ne uspe, uslediće raspuštanje parlamenta uz raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u roku od deset dana.
Pročitajte još:(FOTO) Pripadnici IS objavili slike egzekucije 13 ljudiSTRELKOV: Kijev se sprema za novi rat, samo čeka signal da se Rusija neće vojno umešatiJacenjuk traži pomoć od Zapada: Kako da se borimo protiv nuklearne sile?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA