Najnovije

Rusija povećala proizvodnju oružja

MOSKVA - Prošla godina je uglavnom bila loša za vojnu industriju, ali kriza u Ukrajini i rat protiv Islamske države mogli bi da izmene taj trend.
Ruski tenk (Foto: JuTjub)

Ruski tenk (Foto: JuTjub)

Proizvodnja oružja u Rusiji skočila je za 20 odsto prošle godine zahvaljujući rešenosti Moskve da modernizuje domaći arsenal, dok na svetskom nivou vojna industrija beleži pad narudžbina i profita, navodi se u juče objavljenoj studiji o prometu naoružanjem. Deset najvećih kompanija u ovoj oblasti dolazi iz SAD i Zapadne Evrope, dok je Rusija na trećem mestu, naveo je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira. Iz SAD i zemalja NATO-a dolazi dve trećine svetskog naoružanja, ali tamošnje kompanije su prošle godine proizvele manje količine i zaradile manje novca nego 2012, dok u Rusiji vlada suprotan trend. Ruska firma „Taktikal misajls korporejšen” ostvarila je rast od 118 odsto. U izveštaju se navodi da su američke firme prošle godine izgubile 4,5 odsto prihoda jer je Vašington smanjio narudžbine posle povlačenja iz Iraka pre tri godine i zbog planova za povlačenja iz Avganistana. Međutim, ovo bi lako moglo da se promeni već ove i naredne godine jer je predsednik Barak Obama nedavno produžio ostanak trupa, dozvolivši im da nastave borbe protiv Talibana u Avganistanu. Proteklog leta odobrio je i da se u Irak vrati 3.000 vojnika i da u ovoj zemlji i Siriji otpočne bombardovanje položaja Islamske države Iraka i Levanta. Simon Vezman, istraživač švedskog instituta, kaže da je kupovina oružja iz SAD i inače na svetskom nivou opadala i zbog stava Evropljana da nema većih bezbednosnih problema, ali da Evropljani menjaju stav posle krize u Ukrajini i ruske aneksije Krima. „Ove godine se promenila percepcija opasnosti. Ruske akcije su probudile mnoge evropske zemlje. Ovo će verovatno značiti dodatne nabavke 2015”, kazao je Vezman za Rojters. Prihodi vojne industrije su 2013. iznosili 402 milijarde dolara, što je pad za dva odsto u odnosu na 2012. Manja proizvodnja beleži se i u Španiji i Italiji, dok je izuzetak na Zapadu jedino Francuska, koja je ostvarila rast. Na vrhu liste sto najuspešnijih vojnih kompanija jesu američki „Lokid Martin” i „Boing” i britanski „BAE sistems”. Na listi nema kineskih korporacija jer institut nije mogao da dođe do preciznih podataka iz Pekinga. Zemlje koje su poslednjih godina postale veliki proizvođači naoružanja jesu Brazil, Indija, Južna Koreja, Singapur i Turska. Isti švedski institut je ranije ove godine objavio i da su najveći svetski izvoznici oružja SAD (29 odsto), Rusija (27), Nemačka (7). Amerikanci su najveći snabdevači Bliskog istoka (sa 45 odsto). Porudžbine odatle se gomilaju otkako je buknulo arapsko proleće, a sirijski građanski rat destabilizovao ceo region. Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija četvrti su i peti najveći uvoznici na planeti, a osim iz SAD, arsenal nabavljaju i iz Britanije.
Pročitajte još:Rusi izveli vanrednu vojnu vežbu sa 9.000 vojnika i 55 vojnih brodovaSvet se vraća nuklearkama
Nemci najviše oružja izvoze u SAD, Grčku i Izrael, dok Rusija uglavnom oprema najvećeg uvoznika naoružanja – Indiju. NJu Delhi kupuje triput više oružja nego drugi (Pakistan) i treći (Kina) najveći uvoznik zajedno. Indija je u periodu od 2009. do 2013. uvećala narudžbine tenkova, bombi i pušaka za 111 odsto u odnosu na period 2004–2008. Rusi obezbeđuju 75 odsto uvoza oružja u Indiju i 54 odsto u Pakistan. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA