Najnovije

ŠOKANTNO:Sedam devojčica zatrudnelo na školskom izletu osnovne škole!

Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske, istakao je da deca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloletničkih trudnoća i abortusa, kao i polno prenosivih bolesti.
Ilustracija (Foto: she.sulekha.com)

Ilustracija (Foto: she.sulekha.com)

Problem maloletničkih trudnoća u BiH iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih devojčica između 13 i 15 godina.Tako je na internet stranici "Ispovesti", gde devojčice traže savete od stručnjaka, ginekologa, vršnjaka, jedna od njih napisala: "Rado bih spavala sa svojim dečkom, iako imam 14 godina ... Ali se bojim osuđivanja okoline". Na toj stranici mogu se naći i informacije prema kojima dečaci sa 11 godina stupaju u seksualne odnose! Senad Mehmedbašić, sarajevski ginekolog, ističe u razgovoru za Dnevni avaz kako je strašno da devojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu. Upozorava da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visoko rizični. "Očito je da deca nemaju dovoljno zdravstvenog vaspitanja pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posledice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne sme se dozvoliti da decu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara", kazao je Mehmedbašić. Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske, istakao je da deca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloletničkih trudnoća i abortusa, kao i polno prenosivih bolesti. "Zabeležen je slučaj da su osnovci iz jednog malog mesta otišli ​​na izlet koji je trajao oko pet dana, a nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnelo na izletu", rekao je Nenad Babić. Razlog za takve događaje, prema njegovim rečima, je nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema vaspitanju dece. Babić je istakao da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posledica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prevremenih porođaja. "U RS se između 15 i 18 posto ljudi bori sa sterilitetom, imamo oko 15 posto spontanih pobačaja i između pet i deset posto prevremenih porođaja", precizirao je Babić. Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodila je 31 adolescentkinja. Od tog broja, četiri su maloletnice od 15 godina, 10 16-godišnjakinja i 17 pacijentkinja od 17 godina.
Pročitajte još:UŽAS U ZAGREBU: Zarobili maloletnu trudnicu, tukli je, terali na rad i silovaliGradonačelnik Trebinja objavio da je grad bankrotirao
Izvor: Dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA