Najnovije

Srbija dobija Ratno vazduhoplovstvo

Srpska avijacija ubuduće će, slično kao u JNA i Vojsci Jugoslavije, nositi naziv Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana.
Foto: vs.rs

Foto: vs.rs

Novi naziv srpskih vojnih krila predviđa predlog izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci Srbije, koji će se u sledećih nekoliko meseci naći pred poslanicima Narodne skupštine. Predlog novih propisa dobio je zeleno svetlo Vlade, posle čega će biti upućen u skupštinsku proceduru. - Promenjenim nazivom ovog vida vojske biće omogućen njegov kontinuitet i tradicija. Time su zadovoljeni i bivši i aktivni letači, čija je podrška nepodeljeno bila na strani starog naziva, ukinutog u promenama propisa 2004. godine - objašnjavaju u Vladi. Najava promene naziva vojne avijacije tokom javne rasprave naišla je i na protivljenje dela stručne javnosti. Kao argument protiv ove novine navedeno je da to iziskuje troškove preimenovanja naziva svih ustanova i dokumenata, ali i da nije u skladu sa sličnim rešenjima u stranim vojskama. U Nemanjinoj 11 kažu i da bi novi propisi trebalo da obezbede efikasniji sistem komandovanja i funkcionisanja Vojske. Predložene izmene otkloniće probleme otkrivene u primeni postojećih zakona. Precizirane su nadležnosti predsednika republike kao vrhovnog komandanta, ali i premijera, ministra odbrane i načelnika Generalštaba. U predloženom paketu vojnih zakona nije se našla ni odredba o pravu na štrajk profesionalnih vojnika. Pao je i zahtev da se sindikatu dozvoli da raspravlja o stepenu opremljenosti zaposlenih u Vojsci Srbije. Iza ovih i brojnih drugih zahteva koji su se ticali materijalnog položaja zaposlenih u sistemu odbrane stajao je ASNS - Sindikat Vojske Srbije. NJegov predsednik Aleksandar Popović kaže da je najvećih broj predloga promene vojnih zakona odbijen, ali i da to ne znači i predaju. I civili van politike Predložene promene vojnih propisa zabranjuju članstvo u političkim strankama i civilima svim zaposlenim u Vojsci Srbije, a ne samo profesionalnim vojnim licima, kao što trenutno važi.
Pročitajte još:NAJSTARIJI NA SVETU: Srpski jezik nastao odmah posle smrti Isusa Hrista?PUT KA EU: Da li Srbija mora i u NATO?
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA