Najnovije

Neuspešna prva runda glasanja za predsednika Grčke

ATINA - Grčki parlament večeras nije uspeo da izabere novog predsednika, u prvoj od moguće tri runde glasanja, posle kojih će, ukoliko i ostale dve budu neuspešne, vlada pasti i biće raspisani vanredni opšti izbori.
Grčka (Foto: United-states-flags.com)

Grčka (Foto: United-states-flags.com)

Kandidat vlade Stavros Dimas, dobio je 160 glasova, daleko manje od 200 potrebnih za pobedu u prvoj rundi. Druga runda, u kojoj je takođe potrebno 200 glasova za pobedu, biće održana 23. decembra, a treća 29. decembra, ali će u njoj za pobedu biti dovoljno 180 glasova, preneo je AP. "Pred nama su još dve runde glasanja. I dalje se nadam da će novi predsednik biti izabran. Uslovi za zemlju su teški i siguran sam da su poslanici svesni da država ne sme da zapadne u teškoće", rekao je premijer Antonis Samaras, na izlasku iz parlamenta posle glasanja. Dimas (73), bivši komesar Evropske unije, koga Samaras podržava, večeras je bio jedini kandidat, ali mu je bila potrebna podrška najmanje 25 nezavisnih poslanika, kako bi se izbegli prevremeni opšti izbori. Glasanje za predsednika dolazi u trenutku zastoja u pregovorima između Grčke i njenih međunarodnih kreditora.
Pročitajte još:Prvi izlazak Kim DŽonga iz Koreje – kod Putina?Obama najavljuje promene u odnosu sa Kubom
Funkcija šefa države uglavnom je ceremonijalna u Grčkoj. Neuspeh da se predsednik izabere, prema istraživanjima javnog mnjenja, najverovatnije bi išao u korist radikalnoj levičarskoj partiji Siriza, koja obećava da će ukinuti program zajmova od kojih zavisi ekonomska stabilnost Grčke. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA