Najnovije

ROGOZIN: Rusija nema probleme sa kursom rublje zbog sankcija nego zbog zavisnosti od Zapada

Uticajni potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin ocenio je  da njegova zemlja nema probleme sa kursom nacionalne valute i finansijskom stabilnošću primarno zbog sankcija već zbog svoje „finansijske i tehnološke zavisnosti od Zapada”.
Dmitri Rogozin (Foto: JuTjub)

Dmitri Rogozin (Foto: JuTjub)

Rogozin je na ovaj način odreagovao na tvrdnju šefa Nacionalnog ekonomskog saveta SAD DŽejsona Furmana da su zapadne sankcije presudno uticale da se Rusija suoči sa ekonomskim problemima. Pri tom je naglasio: „Upravo zato je ispravan naš kurs na formiranje svog finansijskog sistema, zamenu uvoza domaćom proizvodnjom i razvoj nacionalne industrije”. Istim problemom – samo ne povodom Furmanove izjave – pozabavio se i akademik Sergej Glazjev, savetnik Vladimira Putina. On je otvoreno i oštro kritikovao odluke Centralne banke RF da podigne referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto i ocenio da se njome od novčanih tokova odseca realni sektor ruske ekonomije. „Centralna banka je tom odlukom finansijski sektor preorijentisala na šprkulativne transakcije i ostavila bez „kiseonika” svu privredu koja radi na nivou rentabilnosti od 8-9 odsto, a da nije suzila prostor špekulantima. Oni sada od Centtralne banke uzimaju novac sa 17 odsto kamate, ali na njemu zarađuju 1000 odsto!” – upozorio je Glazjev koji je poznat kao kritičar i Centralne banke i vlade Dmitrija Medvedeva. Svemu ovome je sarkastično pridodao: „Centralna bnka je zalutala između tri bora i nikako ne može da uhvati vezu između referentne kamate, kursa rublje i inflacije. Podizanje referentne kamate na 17 odsto je avanturistička odluka koja je na tržištu izazvala paniku jer niko ne može da shvati u čemu je smisao svega što Centralna banka čini”. Glazjev je ukazao da je Centralna banka pogrešila što je referentnu stopu pokušala da iskoristi na američki način za borbu protiv špekulanata. Precizirao je da je američko ržište veoma veliko i sa mnoštvom „igrača”, a da je rusko manipulativno i sa premalo brokera među kojima nema nikakve konkurencije. I Glazjev je ocenio da je uticaj zapadnih sankcija na turbulencije na ruskom finansijskom tržištu neznatan. Rukovodstvo Komunističke partije Rusije, koja je druga po značaju stranka u Državnoj Dumi, zatražilo je večeras smenu kompletnog vrha Centralne banke RF.
Pročitajte još:Rogozin: Sami ste sebi najveći neprijatelj!(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako Dmitri Rogozin puca iz pištolja!
Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA