Najnovije

Dodik i Kećijang: Privredna saradnja Kine i RS u usponu

BEOGRAD, BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Vlade Kine Li Kećijang ocenili su da je privredna i ekonomska saradnja Republike Srpske i Kine u usponu.
Dodik (Foto: JuTjub)

Dodik (Foto: JuTjub)

Dodik je tokom sastanka, koji je održan u Beogradu, izrazio posebnu zahvalnost premijeru Kećijangu na učešću Kine u izgradnji Termoelektrane "Stanari". Predsednik RS i kineski premijer izrazili su nadu da će saradnja Srpske i Kine na ekonomskom i privrednom planu u narednom periodu biti unapređena, saopšteno je iz Dodikovog kabineta. Dodik je podsetio Kećijanga da se već vode razgovori sa kineskim firmama o izgradnji infrastrukturnih objekata u Srpskoj, koja je otvorena za kineske investitore. Optimistično o projektima termoelektrane i autoputa Dodik je, posle razgovora sa kineskim partnerima u Beogradu, veliki je optimista kada je reč o realizaciji projekata termoelektrana (TE) Gacko i autoputa od Banjaluke prema Glamoču, značajnih za RS. "Optimista sam da ćemo, kako nam dinamika to bude dozvoljavala, ući u različite faze ugovaranja i u narednih godinu dana doći do ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka-Glamoč, a nakon godinu - godinu i po dana i do ugovora o izgradnji TE Gacko", rekao je novinarima Dodik posle razgovara sa kineskim partnerima u okviru samita Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope. On je istakao da je za autoput od Banjaluke prema Glamoču već potpisan memorandum koji podrazumeva da kineski partneri urade studiju izvodljivosti i projekte, a kasnije da se uđe u detalje dogovaranja, preneli su banjalučki mediji. Predsednik Srpske ističe da su otpočeli i razgovori o projektu izgradnje TE Gacko jer je ona, kako je rekao, sada oslobođena određenih tereta iz prošlosti.
Pročitajte još:Gradonačelnik Trebinja objavio da je grad bankrotiraoLopov želi da vrati 600.000 KM
Za gradnju TE Gacko traže se partneri za gradnju po sistemu "ključ u ruke", što nesumnjivo upućuje na partnere iz Kine jer su se pokazali kao veoma dobri i u izgradnji TE Stanari, rekao je Dodik. Dodik kaže da će se sastati sa još nekim predstavnicima kineskih kompanija koje su zainteresovane za industrijske pogone RS. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA