Najnovije

Anđelković: EU želi da prebaci krivicu na Srbiju!

BEOGRAD- Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da pritisak Nemačke na Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo postaje sve bezočniji.
Dragomir Anđelković (Foto: JuTjub printskrin)

Dragomir Anđelković (Foto: JuTjub printskrin)

Povodom izjave nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma da prvo poglavlje koje će biti otvoreno u pregovorima Beograda sa EU mora biti poglavlje koje se tiče Kosova, Anđelković ističe da nije nova činjenica da Nemci uslovljavaju evrointegracije Srbije tzv. "normalizacijom odnosa sa Kosovom", i to na takav način koji u mnogome podrazumeva i de fakto priznanje. "Kako se primiče dan kada treba da otvorimo poglavlja taj pritisak je sve veći i sve bezočniji i sve više to što se od nas traži liči na pravo priznanje Kosova. Mislim da to nije ništa novo, ali je nova agresivnost sa kojom Nemačka pristupa", rekao je Anđelković. On ukazuje da se odgovor na pitanje zašto Nemačka tako pristupa, može naći u nedavnom zaključku Evropske komisije o proširenju EU u kom se navodi koje preduslove mora da ispuni bilo koja zemlja kandidat za članstvo u EU. "To su prvo vrlo rigorozni ekonomski uslovi, a ako se oni ispune, onda pod dva, da Evropska komisija konstatuje da EU ima kapacitet za proširenje i pod tri da se građani sadašnjih 28 članica izjasne o tome. Zamislite kolika je šansa da Hrvati, na primer, podrže ulazak Srbije u EU. Jasno je - nikakva", rekao je Anđelković. On smatra da je time EU faktički, bar do daljeg, već zatvorila kapije za proširenje preostalih država Balkana i da sada samo traži neke dodatne izgovore kako bi krivica bila na Srbiji, a ne na EU. "Jedan od takvih izgovora je ovoliki pritisak na Srbiju u vezi sa (samoproglašenim) Kosovom", rekao je Anđelković. Napominjući da Nemačka, u funkciji uspostavljanja svoje pune dominacije nad Balkanom, Srbiji više ne daje ni "štap i šargarepu", nego samo lažna obećanja i pritiske, Anđelković smatra da je u svemu tome dobro to "što su nam Nemci pokazali pravo lice". "Valjda smo iz svega dosadašnjeg izvukli neke zaključke i da ne bi smeli da nasedamo na takve stvari. Jer nije ovde više pitanje samo Kosova, ovde je pitanje naše državnosti, sutra će doći na red pitanje Republike Srpske i svih srpskih vitalnih nacionalnih interesa", zaključio je Anđelković.
Pročitajte još: Nove optužbe: Srbija diskriminiše manjine, dobri zakoni nisu dovoljni?!Tači: Ubrzo osnivanje oružanih snaga Kosova
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA