Najnovije

Moskva: Ne vršimo pritisak na Srbiju

MOSKVA- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u razgovoru sa Ivicom Dačićem da Moskva ne vrši ni politički ni ekonomski pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda. Ocenio je da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u re
Sergej Lavrov (Foto: printskrin RT)

Sergej Lavrov (Foto: printskrin RT)

"Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalističko shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi, komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju.

Dačić je takođe napomenuo da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda.

"Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtev – Evropska unija ili Rusija", dodao je srpski šef diplomatije.

Dačić je rekao da se "nažalost, takve izjave mogu čuti s drugih strana", a da Rusija dobro zna da Srbija geografski i politički pripada evropskom prostoru, i da je cilj Beograda ulazak u EU.

Pročitajte još:Šešelj: Nikolić šepa, neka se seti Titovih i Đinđićevih problema pred smrtDevenport: Srbija ide ka EU, i spremna je da sprovodi Briselski sporazum

"Te teze o tome, a često ih čujem u Briselu, da Srbija treba da se opredeli da li će ići u EU ili u Evroazijski savez, ili u Carinsku uniju, apsolutno nemaju nikakve veze s realnošću", rekao je Dačić.

"Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA