Najnovije

Johanis: Hoću Rumuniju bez korupcije u roku od pet godina!

BUKUREŠT - Novi rumunski predsednik Klaus Johanis, koji je zbog svoje anti-korupcione platforme i zadobio poverenje građana, pozvao je danas političare da suzbiju korupciju, ukorenjenu u jednoj od najsiromašnijih članica EU.
Johanis - ne podnosi korupciju! (Foto: romaniajournal.ro)

Johanis - ne podnosi korupciju! (Foto: romaniajournal.ro)

"Za Rumuniju nema drugog puta, osim da postane zemlja oslobođena svih oblika korupcije", rekao je Johanis u parlamentu, pošto je i zvanično preuzeo funkciju šefa države. "Ovo mora biti jasno shvaćeno na svim političkim nivoima", istakao je Johanis. Novi predsednik dodao je da želi da zemlja u potpunosti bude oslobođena korupcije, kada za pet godina bude završavao mandat, preneo je AFP. Johanis (55), koji je u drugom krugu predsedničkih izbora 16. novembra pobedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsednik svih Rumuna i da mu je čast što mu su mu Rumuni ukazali poverenje. Inauguracijom Johanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.
Pročitajte još:Lukašenko i Porošenko dogovorili razmenu tv kanala
Johanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je nemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua u Transilvaniji. Uloga predsednika u Rumuniji je uglavnom ceremonijalna, ali u važnim trenucima predviđa značajna ovlašćenja. Predsednik nadgleda spoljnu politiku, imenuje premijera a može takođe da uloži veto na zakone i vrati ih parlamentu na doradu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA