Najnovije

Opasno zaoštravanje odnosa između S. Koreje i SAD - zbog komedije!

PJONG JANG / VAŠINGTON - Severna Koreja je zaprtila da će se Beloj kući osvetiti ukoliko je SAD kazne za hakerske napade na američku kompaniju Soni. Sa druge strane Obama i dalje razmatra kakve će kontra-akcije njegova vlada sprovesti zbog ovog "vandalskog čina"
Kim DŽong-un (Foto: mundoejecutivoexpress.mx)

Kim DŽong-un (Foto: mundoejecutivoexpress.mx)

Hakerski napadi su doveli do trenutnog povlačenja premijere američkog filma Intervju. Nacionalna komisija za odbranu Severne Koreje ponovo je danas demantovala da je nije odgovorna za napad na Soni i dodala da film Intervju predstavlja izrugavanje ruglu Koreje i njenog vođe Kim DŽong-una. Istražitelji Federalnog istražnog biroa (FBI) veruju da napadi potiču iz Severne Koreje i da odatle dolaze terorističke pretnje bioskopima koji su planirali da prikazuju film. "Odgovorićemo na proporcijalan način i sami ćemo izabrati vreme, način i mesto našeg odgovora", navodi se u saopštenju iz Pjongjanga. Komisija je dodala da su narod i vojska "u potpunosti spremni za sukob sa SAD, u svim sferama uključujući i rat na internetu". "Naš najteži i najhrabriji kontra-napad biće na Belu kuću, Pentagon i ceo američki kontinent, koji je uporište terorizma", navodi se u saopštenju. Severna Koreja, koja je u prošlosti upućivala pretnje SAD-u, optužila je vlasti u Vašingtonu da su "duboko umešane" u snimanje filma. Film Intervju, čiji je budžet bio 42 miliona dolara, između ostalog na karikaturalan način prikazuje atentat na svernokorejskog lidera. Sa druge strane, predsednik SAD-a Barak Obama rekao je danas za Si-En-En da ne smatra sajber napad na kompaniju Soni kao čin rata, već pre kao sajber vandalizam, za koji je okrivio Severnu Koreju. Obama sa svojim savetnicima razmatra na koji način treba da bude odgovoreno na takvu vrstu napada, koji je primorao Soni da povuče komediju Intervju, a koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika, prenela je agencija Rojters. „Ne, ne mislim da je to ratni čin. Mislim da je to sajber vandalizam koji puno košta, koji je veoma skup. To shvatamo vrlo ozbiljno. Odgovorićemo srazmerno“, rekao je Obama. Obama je pomenuo i da njegova vlada razmatra i vraćanje Severne Koreje na američku listu zemalja koje sponzorišu terorizam.
Pročitajte još:Amerikanci optužili Severnu Koreju za napad na Soni Pikčers Skupština UN: Rezolucija za MKS zbog kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji Prvi izlazak Kim DŽonga iz Koreje – kod Putina?
Izvor: Tanjug / Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA