Najnovije

Gorbačov: Amerikance treba zaustaviti

MOSKVA - Nekadašnji lider SSSR-a Mihail Gorbačov smatra da su SAD postale bolesno društvo, i ocenjuje da Ameriku treba "prijateljski zaustaviti".
Mihail Gorbačov (Foto: eldiario.es)

Mihail Gorbačov (Foto: eldiario.es)

Gorbačov navodi da su Amerikanci svuda - "čas postavljaju protivraketnu odbranu u svim gradovima, smeštaju je duž svih granica, čas otvaraju vojne baze, a NATO se meša u sve i nije mu dovoljan prostor koji ima". DŽon Kenedi, koji je imao iskustvo kubanske krize, rekao je: "Hajde da ne demonizujemo Ruse. Oni su isti kao mi. Žele da gaje decu, da žive u miru, da se raduju..." Kenedi je poručivao da je greška verovati da će svet budućnosti biti tzv. PaksAmerikana (PaxAmericana). "Ili će svet biti za sve ili ga neće biti", rekao je Kenedi, a Gorbačov podržava te stavove. Gorbačov smatra da Amerikanci sada grade "nadimperiju" i žele da upravljaju svima, a pri tome se pozivaju na svoju pobedu u Hladnom ratu. "Amerikanci su zalutali. Svi pokušaji da se stvori jednostrani, jednopolni svet su glupost, bunilo", smatra Gorbačov. Bivši lider SSSR-a u intervjuu za Rusiju danas upozorava da se opasnost krije u vojno-industrijskom kompleksu i ocenjuje da Amerika "jednostavno ne može bez širenja trgovine oružjem i bez povećanja troškova rata". On smatra da Amerikanci nemaju od koga da se brane te da je to "izmišljena stvar". "Neprijatelj im je potreban kako bi se opet vratili staroj politici pritiska i komandovanja. Nikako ne mogu bez toga. Zato Ameriku treba zaustaviti. Zaustaviti prijateljski, zaustaviti partnerski", zaključuje Gorbačov.
Pročitajte još:Gorbačov: Novi hladni rat je počeo, ne smemo verovati Amerikancima Episkop Irinej: Zapad je obmanuo i Gorbačova!
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA